Mjekët e Kosovës me ligjin e ri më të paguarit në Ballkan

Mjekët dhe infermierët kosovarë, me votimin e ligjit të ri, tashmë do të kenë pagat më të larta në rajon në krahasim me kolegët e tyre.

Ata do të paguhen më shumë sesa kolegët në Shqipëri, Maqedoni, Serbi dhe Bosnje.

Me ligjin e ri, mjeku specialist, në Kosovë do të paguhet 1195 euro në muaj.

Kolegët e tyre në Shqipëri paguhen 556 euro, në Serbi 667 euro, Maqedoni 700 euro dhe në Bosnje 718 euro, përcjell lajmi.net.

Mjekët e përgjithshëm tani në Kosovë do të paguhen 836 euro.

Kolegët e tyre në Serbi paguhen 549 euro, në Maqedoni 400 euro, ndërsa në Bosnje 511 euro.

Kryeinfermierët në Kosovë, tani do të marrin paga prej 621 euro, derisa kolegët e tyre në Shqipëri paguhen 339 euro dhe në Serbi 402 euro.

Pagat më të larta në rajon do t’i kenë edhe infermierët në Kosovë në karahasim me ato të rajonit. Me ligjin e ri, infermierët kosovarë do të paguhen nga 537 euro.

Ndërkohë në Shqipëri, një infermiere paguhet 308 euro, në Serbi 343 euro, në Maqedoni 297 euro, ndërsa në Bosnje 306 euro.

Kjo është rritja më e madhe e pagave që u është bërë profesionistëve shëndetësorë në Kosovë ndonjëherë.

Rritja e pagave në gjithë sektorin publik vije si pasojë e kalimit të Ligjit për pagat dje në Kuvendin e Kosovës, ndërsa thellon dallimin e madhë mes pagave të sektorit publik dhe sektorit privat që aktualisht është e mjerueshme gjendja./TeleshkronjaPost/

Historia e Ardiana Gjinit, mjekja shqiptare që ligjëron në universitete britanike / VIDEO

Ardiana Gjini Beeley është Specialiste e Shëndetit Publik në Bristol të Anglisë.

Ardiana ka rrëfyer në emisionin “Histori Suksesi” në RTV Dukagjini hapat e karrierës së suksesshme të saj si dhe njohja me bashkëshortin e saj, shkruan Teleshkronja Post.

Mjekja e lindur në Gjakovë, kishte qenë studente në Universitetin e Prishtinës në momente shumë të vështira për Kosovën.

“Për shkak të masave të dhunshme në Kosovë, u detyrova të regjistrohem në Sarajevë , por edhe atje më zuri lufta dhe prapë u ktheva në Kosovë ku edhe diplomova në mjekësi”, tregon ajo.

Adriana tregon se në vitin 1996 kishte filluar karrierën si mjeke në Spitalin e Gjakovës dhe me fillimin e luftës iu bashkëngjitë Organizatës Botërore të Shëndetësisë (OBSH).

“Me eskalimin e situatës dhe intensifikimin e luftës u zhvendosa në Shqipëri ku edhe atje punova në institucione të ndryshme shëndetësore. Pas luftës u ktheva bashkë më OBSH dhe kontribuova për rimëkëmbjen e sistemit shëndetësorë”.

Gjakovarja tregon se ajo shkoi në Angli për të vazhduar shkollimin e mëtutjeshëm, por fati deshi që ajo të njihte të dashurin e saj që tashmë janë të martuar.

“Në verën e vitit 2003 pasi kishte përfunduar studimet për Master takova bashkëshortin tim tashmë…Tashmë në Kosovë jemi një shoqëri më e hapur, në atë kohë kultura jonë ishte më pak e hapur. Martesa me një të huaj kishte vështirësitë e veta, dhe në fillim kishte aspekte shokuese, por edhe familja ime e kuptoi se jeta ime nuk ishte domosdoshmërisht e lidhur patjetër me Kosovën”, rrëfen Ardiana Gjini Beeley.

Mjekja tregon se edhe sot në Angli ka diskriminime ndaj të huajve e madje edhe ndaj femrave.

“Jam ndoshta e vetmja jo e huaj në pozitën që unë drejtoj në Angli…Ka sfida që ndoshta nuk janë shumë të këndshme për sukses në atë vend”, thotë Adriana.

Profesoresha universitare në Angli, thotë se të qenit mjeke në Mbretërinë e Bashkuar është një sfidë e madhe, ashtu si edhe në çdo vend të botës.

“Kam pasur shumë net pa gjumë për vendimet që kam marrë në lidhje me jetën e pacientëve, por fatmirësisht nuk kam pasur ndonjë situatë problematike”, thotë Ardiana Gjini Beeley.

Duke folur për sistemin shëndetësor në Kosovë, ajo ka thënë se është pozitive se nga momenti kur ajo e ka lënë punën në Kosovë, jetëgjatësia mesatare është rritur.

“Kur unë kam punuar mjeke në Kosovë jetëgjatësia mesatare ishte 67 vjet, ndërsa tani e ka kaluar 70-tën”, thotë ajo.