Grupi parlamentar i PSD kërkon interpelancë për pagën minimale në Kosovë

Nënkryetari i Partisë Socialdemokrate të Kosovës, Visar Ymeri, ka bërë të ditur se në emër të Grupit Parlamentar të kësaj partie kanë dorëzuar kërkesën për interpelancë ndaj pagës minimale në Kosovë.

Përmes një postimi në Facebook, ata kanë ftuar deputetët të japin kontributin e tyre rreth kësaj çështjeje.

“INTERPELANCË PËR PAGËN MINIMALE

Sot, në emër të Grupit Parlamentar të Partisë Socialdemokrate kam dorëzuar kërkesën për Interpelancë ndaj Kryeministrit të Kosovës, z. Ramush Haradinaj. Objekti i Interpelancës është paga minimale në Republikën e Kosovës.

Paga minimale është pragu nën të cilën nuk mund të paguhet askush. Niveli i saj është ndër treguesit kryesorë për mirëqenien e një vendi. Aty ku paga minimale është e ulët, niveli i shfrytëzimit të punëtorëve është i lartë.

PSD angazhohet për një pagë minimale që i garanton secilit përmbushjen e nevojave bazike për jetë. Niveli aktual prej 130 (për të punësuarit deri në 35 vjeç), respektivisht 170 eurosh (për të tjerët), është larg prej arritjes së këtij synimi.

Ftojmë të gjithë deputetët ta japin kontributin e tyre rreth kësaj çështjeje me rëndësi!”, ka njoftuar Ymeri.

A miratua buxheti për vitin 2019 ?

Deputetët e Kuvendit të Kosovës, kanë votuar projekt-buxhetin për vitin 2019.

Kuvendi i Kosovës ka miratuar në shqyrtim të dytë Projektligjin për buxhetin e vitit 2019.

Ligjvënësit kosovarë buxhetin për vitin aktual e kanë votuar me 65 vota, pas një seance maratonike që ka nisur në orën 11:00, ku dhe janë votuar edhe ligji për pagat dhe ai për dialogun me Serbinë.

Kryeministri Ramush Haradinaj mëngjesin e sotëm ka marrë vendim për lirimin nga detyra të Ministrit të Bujqësisë, Nenad Rikalo.

Ky vendim erdhi pas kërkesës së Partisë Socialdemokrate, e cila kushtëzoi votën pro buxhetit me shkarkimin e ministrit nga radhët e Listës Serbe.

Projektligjin në fjalë e ka kundërshtuar partia më e madhe opozitare në vend, Lidhja Demokratike e Kosovës.

Kjo parti konsideron se projektligji po thellon pabarazinënë vend.

Sipas LDK-së projektligji për Buxhetin, ai për Dialogun dhe Pagat në sektorin publik janë shembujt më të mirë se kjo pakicë qeverisëse e ka jetike mbetjen në pushtet duke shkelur të gjitha parimet.

Partia e drejtuar nga Isa Mustafa poashtu ka potencuar se koalicioni është i varur nga kushtëzimet joparimore të PSD-së dhe në mënyrë indirekte nga Lista Serbe.
Buxheti për vitin 2019, është paraparë të jetë 2.3 miliardë euro.

Miratohet Projektligji për dialogun me Serbinë

Kuvendi i Kosovës për disa orë më radhë ka shqyrtuar Projektligjin për detyrat, përgjegjësitë dhe kompetencat e delegacionit shtetërorë të Republikës së Kosovës, në procesin e dialogut me Republikën e Serbisë.

Në Kuvendin e Kosovës është miratuar projektligji për detyrat, përgjegjësitë dhe kompetencat e delegacionit shtetërorë të Kosovës në procesin e dialogut në raport me Serbinë.
Deputetët e Kuvendit të Kosovës kanë votuar me 61 vota për këtë ligj, ndonëse në sallë në momentin e votimit të pranishëm kanë qenë 91 sish.

Më 24 dhjetor të vitit të kaluar Qeveria e ka miratuar këtë projektligj për dialogun me Serbinë për të cilin Kryeministri Ramush Haradinaj ka thënë se do t’i dërgohet Kuvendit për shqyrtim dhe miratim.

“Me anë të ligjit do të përcaktohet hierarkia institucionale dhe procedura vendimmarrëse në procesin e dialogut me Republikën e Serbisë”, pati thënë Haradinaj.

Kujtojmë se institucionet e Kosovës po i bëjnë përgatitjet për fazën finale të bisedimeve me Serbinë, në kuadër të dialogut që po lehtësohet nga Bashkimi Evropian në Bruksel.

Sipas Presidentit Hashim Thaçi, synimet janë që në fund të këtij procesi, Kosova dhe Serbia të nënshkruajnë një marrëveshje e cila do të ishte ligjërisht obligative për të dy shtetet, me anë të së cilës Kosova do të siguronte edhe ulësen e saj në Kombet e Bashkuara.

Kjo është deputetja më e re dhe më e pasur e Kuvendit të Kosovës

Në radhët e deputetëve biznesmenë të Kuvendit të Kosovës hyn edhe deputetja nga radhët e Nismës Albulena Balaj-Halimaj

Albulena Balaj-Halimaj në formularët e Agjencisë Kundër Korrupsionit (AKK) ka deklaruar se 100% e aksioneve në kompaninë “Halimaj Reisen”, në vlerë prej 130 mijë eurosh, janë në pronësi të bashkëshortit të saj, shkruan Zeri.

Ndryshe, janë së paku 14 deputetë të Kuvendit të Kosovës që krahas politikës janë pronarë ose edhe bashkëpronarë në biznese të ndryshme private, që operojnë brenda dhe jashtë vendit tonë.

Duke u bazuar në të dhënat që ata i kanë deklaruar vetë në formularët e Agjencisë Kundër Korrupsionit (AKK) shihet se aksionet e tyre nëpër kompani nisin nga 200 euro e deri në 45 milionë euro.