FOTO: Gjendet një arkë nga shekulli i XIV, zbuluesit mahniten nga ajo që gjejnë brenda

Arkeologji: Një arkë e shekullit të 14-të që përmbante më shumë se 550 monedha ari dhe argjendi që potencialisht ka vlerë 150 mijë paund është zbuluar në Buckinghamshire.

Zbuluesit që e gjetën atë arkë, ishin me katër detektorë amatorë që kërkonin metal kur hasën në këtë thesarë, raporton Teleshkronja Post.

Ky zbulim përfshin 12 monedha shumë të rralla të arit qe mendohet të jetë një nga sasitë më të mëdha të gjetura ndonjëherë nga Mbretëria e Bashkuar në dekadën e fundit.

Monedhat mbahen në një muze derisa të vlerësohen zyrtarisht dhe me pas do të shiten. Të ardhurat do ndahen midis gjetësve dhe pronarit të tokës.

Fillimisht kërkuesit gjetën vetëm 12 monedha ari që i përkisnin periudhës së Eduardit të I dhe II. Por burrat vazhduan gërmimet dhe gjetën monedhë pas monedhe në të njëjtin vend.

Ditën e parë gjetën 276 monedha argjendi dhe nëntë ari. Monedhat e argjendta besohet të jenë nga periudha e sundimit të Eduardit I dhe II – 1272 deri në 1327 – Thesari dyshohet se është fshehur nga një person i pasur më shumë se 600 vjet më parë.

Sipas rregullave të zbulimit dhe gjetjes së thesarit, çdo gjë mbi tre monedha konsiderohet një “grumbull” – që do të thotë se duhet të deklarohet tek organizatorët.

Zona duhet të pastrohet dhe është pohuar bashkërisht nga katër burrat, të cilët pastaj u lanë të punonin vetëm.

Ata thanë se duhej të luftonin kundër konkurrencës dhe të pranonin se u ‘plot tension’ kur lajmet e gjetjes patën raundin e festivalit./TeleshkronjaPost/

“Prizreni, qyteti i burimeve dhe bukurisë”, dokumentar i vitit 1972

Fondacioni “Lumbardhi” lansoi në internet dokumentarin “ Prizreni, Qyteti i Burimeve dhe Bukurisë” të prodhuar në vitin 1972.

Dokumentari i prodhuar nga Zastava Film me regji nga Zvonimir Saksidës, paraqet historinë, traditat dhe bukuritë e Prizrenit, me qëllim të promovimit të potencialit turistik të qytetit.

I gjetur në arkivin e Kino “Lumbardhit”, për herë të parë u shfaq në ekspozitën “Përnjëherë e mjegullt dhe e pashmangshme: Modernitetet 1945-1989”, në kuadër të projektit “Prizren Urban Memoryscapes” – mes Fondacionit “Lumbardhi” dhe Iniciativës për Histori Gojore.

Restaurimi dhe digjitaizimi u realizua nga Instituti Nacional Audio-Vizuel i Francës – INA dhe Ambasada franceze.

Burimi: Telegrafi