Ekskluzive: “Feronikeli” afër falimentimit, fabrika mbyllet nga 1 shkurti

Gjigandi dhe fabrika kryesore e metalit në Kosovë “New Co Feronikeli,” siç ka mësuar Teleshkronja Post eshtë afër falimentimit do të mbyllet nga 1 shkurti 2019, javën e ardhëshme.

Edhe pse tani Feronikeli është afër falimentimit problemet me këtë prodhues janë të herëshme nga viti 2016, atëherë kur pronar ishte një izraelit, i cili e la fabrikën në borgje të mëdha pasi u arrestua për ryshfet.

Pak shpresë për rreth 900 puntorë të kësaj fabrike iu dha kur flitej se aksionet e “Feronikelit” do të blihen nga kompania franceze e veturave Pezho.

Por nuk ndodhi kështu dhe tek pas dy vitesh krizë, në skenë shfaqet një nga njerëzit më të pasur të shqipërisë, Samir Mane.

Miliarderi shqipëtarë erdhi fuqishëm në kompani në gusht të vitit 2017, duke i shlyer borgjet e kompanisë dhe duke i paguar puntorët që nuk merrinn paga që nga janari i vitit 2017.

Biznismeni dhe pronari i Balfin Group dha premtime të mëdha se do ta rimekëmbë këtë gjigand ekonomik, por siç duket nuk po i përmbushë ato, raporton Teleshkronja Post.

Menjëherë pas 7 muajsh pasi i bleu shumicën e aksioneve të kësaj fabrike, burime të besueshme i kanë thënë portalit TeleshkronjaPost se ai tani po paralajmëron mbylljen e fabrikës për dy muajt e ardhëshem.

Puntorët e fabrikës po qëndrojnë në ankth se qfarë do bëhet me vendin e punës së tyre, pas këtyre zhvillimeve jo të qëndrueshme në kompani.

Burimet thonë se është marrë vendim që fabrika të mbyllet për dy muaj duke filluar nga data 1 shkurt dhe data për hapjen ende nuk dihet.

Edhe kryemninistri Haradinaj para pak ditësh vizitoi fabrikën e Feronikelit dhe i premtoi se qeveria do ta mbështes dhe do ia lehtësojnë veprimet ndërmarrjes nga Drenasi, por siç duket oligarku Samir Mane nuk është bindur.

Mbyllja e fabrikës do ta qonte në krizë totale dhe në mos prodhim, ndërsa mbi 900 puntorë do mbeteshin pa paga./TeleshkronjaPost/

Vuqiq thotë se taksa do hiqet, por pasojat janë të mëdha për Serbinë

Kosova herët a vonë do ta shfuqizojë taksën për prodhimet nga Serbia.

Por ajo tashmë i ka kushtuar Serbisë tepër shtrenjtë, ka thënë të mërkurën presidenti i Serbisë, Aleksandar Vuçiq.

“Nëse do ta heqin, ta suspendojnë apo do të gjejnë ndonjë modus tjetër, një është. Neve na kanë bërë një dëm të madh dhe kanë shkaktuar një tension të madh”, ka thënë ai në RTS.

“Thashë se do të ndodhë ajo tërheqje dhe do të ndodhë. Njësoj është, ne e kemi paguar shtrenjtë”, është shprehur Vuçiq.

Po ashtu ai ka shtuar se, “atë askush nuk do të na kompensojë, as Prishtina, as BE-ja, e as dikush tjetër”.

Katër kompani nga Evropa dhe SHBA të interesuara për blerjen e Telekomit

Ministri i Zhvillimit Ekonomik, Valdrin Lluka, duke komentuar vendimin e Qeverisë së Kosovës për përgatitjen e procedurave për privatizimin e Telekomit të Kosovës, ka thënë se ky është vendim për rimëkëmbjen e kësaj ndërmarrje publike.

Lluka përmes një postimi në Facebook, ka thënë se katër kompani nga vende të ndryshme të BE-së dhe SHBA, kanë shprehur interes për marrjen e pjesshme ose të tërësishme në pronësi të ndërmarrjes Telekomi i Kosovës.

“Me qëllim të përgatitjes së këtij procesi [privatizimit], i cili do të inicohet vetëm pas përfundimit të ristrukturimit dhe rritjes së vlerës së ndërmarrjes, u aprovua rekomandimi i Komisionit Ndër-ministror për Ndërmarrjet Publike për autorizimin e komisionit qeveritar për privatizimin e kësaj ndërmarrje”, ka thënë Lluka.

Postimi i plotë postimin e ministrit Lluka:

“Sot qeveria morri vendim për rimëkëmbjen e Telekomit të Kosovës

Ndërmarrja Publike ‘Telekomi i Kosovës’ Sh.A. që nga viti 2015 është duke u përballur me një krizë të thellë financiare dhe operative. Përgjatë 3 viteve të fundit, humbjet financiare të kësaj ndërmarrje varijojnë nga 8 deri në 52 milionë euro në vit. Përtej masave të marra nga bordi i drejtoreve dhe menaxhmenti aktual, kjo ndërmarrje vazhdon të shënoj humbje financiare – humbje të cilat rrezikojnë seriozisht likuiditetin e saj.

Në aspektin operativ, bordit i drejtorëve në muajin Maj të vitit 2018, ka nxjerrë vendim për hapjen e fazës së ristrukturimit, ndaljes së punësimit dhe gradimeve në ndërmarrje. Gjithashtu, janë marrë masa në uljen e shpenzimeve operative. Për më tepër, është hartuar një plan për investime emergjente të cilat presin të realizohen brenda një kohe të shkurtër.

Në bashkëpunim me Bordin e Drejtorëve, si Ministër përgjegjës për Ndërmarrjet Publike, kam kërkuar nga Banka Europiane për Rindërtim dhe Zhvillim (BERZH) që të ofroj asistencë teknike (në formë të grantit) për fazën e ristrukturimit dhe ripozicionimit të kësaj ndërmarrje. Në kërkesë, kam potencuar faktin se Qeveria e Kosovës, në bazë të planit të saj qeverisës, parasheh privatizimin e kësaj ndërmarrje. Gjithashtu, kam bërë të qartë se para gjithsecilit vendim të privatizimit, përmirësimi i përformancës së ndërmarrjes si dhe praktikave brenda saj është prioritare dhe do i paraprije çfarëdo procesi tjetër.

BERZH më është përgjigjur pozitivisht, në të cilën shprehet gatishmëria e tyre për të: ofruar asistencë teknike në fazën e ristrukturimit, ofrimin e një kredie deri në 25 milion euro si dhe hartimin e një dokumenti mbi hapat që duhet të ndjekë Qeveria e Kosovës për privatizimin e kësaj ndërmarrje, i cili ndër të tjera bazohet në principet si në vijim: vlerësimin e drejtë të secilës ofertë për privatizim të Telekomit, përkushtim dhe transparencë në këtë proces, inkurajim të konkurrencës si dhe rishikim të proceseve dhe strukturave brenda Telekomit të Kosovës.

Tutje, kjo procedurë ka filluar marrë në konsideratë që deri më tani, të paktën 4 kompani nga vende të ndryshme të BE dhe SHBA, kanë shprehur interes për marrjen e pjesshme ose të tërsishme në pronësi të ndërmarrjes Telekomi i Kosoves.

Me qëllim të përgatitjes së këtij procesi, i cili siç u cekë më lartë do të inicohet vetëm pas përfundimit të ristrukturimit dhe rritjes së vlerës së ndërmarrjes, u aprovua rekomandimi i Komisionit Ndër-ministror për Ndërmarrjet Publike për autorizimin e komisionit qeveritar për privatizimin e kësaj ndërmarrje.

Vlenë të cekët se dialogu social në mes të aksionarit dhe sindikatës së punëtorëve do të jetë pjesë e rëndësishme e këtij procesi, ashtu siç ka qenë deri më tani, për t’u siguruar që interesat e punëtorëve përfaqësohen denjësisht.

Ndërkohë, Banka Evropiane për Rindërtim dhe Zhvillim (European Bank for Reconstruction and Development (EBRD)) do të siguroj jo vetëm proces transparent, por më shumë e rëndësishme, do të krijoj besim tek të gjithë të interesuarit në këtë proces” (sic.), ka shkruar Lluka.

Shpëtojnë shëndoshë dhe mirë 100 minatorët e ngujuar në Trepçë

Kryetari i Sindikatës së Punëtorëve të Trepçës, Shyqyri Sadiku ka konfirmuar për Telegrafin se 100 minatorët e ngujuar në minierë kanë dalë nga atje pasi që është mundësuar furnizimi alternativ me energji elektrike.

Sipas tij, minatorët ishin 700 metra nën tokë.

“Kanë dalë gati të gjithë minatorët të cilët kanë qenë të ngujuar në minierë. Furnizimi alternativ me energji elektrike ka mundësuar funksionalizimin e ashensorit që i ka transportuar minatorët e ngujuar”, ka thënë Sadiku për Telegrafin, transmeton Teleshkronja Post.

“Minatorët e ngujuar 700 metra nën tokë, janë mirë me shëndet dhe nuk ka pasur rrezik për jetën e tyre. Mungesa e rrymës ka bërë që të mos funksionoj ashensori”, tha Sadiku.

Për informim, para pak minutash rreth 100 minatorë kishin mbetur të ngujuar si pasojë e defektit elektrik./TeleshkronjaPost/

Kryeministri Haradinaj viziton fabriken e Feronikelit

Kryeministri Ramush Haradinaj, ka zhvilluar një vizitë sot në ndërmarrjen Ferronikeli në Drenas.

Ai tha se si eksportuesi më i madh në Kosovë, kjo ndërmarrje meriton vëmendjen e Qeverisë në mënyrë që të tejkalohen të gjitha vështirësisë.

Kryeministri ka premtuar përkrahje duke thënë se investitorët në Kosovë e kanë partner Qeverinë.

“Ferronikeli është prodhues i madh dhe eksportues i madh. Është një investim me rendësi për Kosovën.. janë disa vështirësi që do ti kalojmë bashkë,. janë 800 punësuar të rregullt dhe është interes i yni që vështirësitë që i kemi t’i tejkalojmë bashkë. Njëkohësisht është ta çojmë porosinë që investitorët në Kosovë kanë partnerë nuk janë dhe besoj prej këtu do ta dërgojmë këtë porosi për të gjithë investitorët potencialë të tjerë”, tha Haradinaj.

Ndërsa aksionari kryesor i Ferronikelit, Samir Mane, ka kërkuar bashkëpunim më të madh me qeverinë lokale dhe atë qendrore.

Ai e ka njoftuar kryeministrin e vendit për ecurinë e rivendosjes së prodhimi të kësaj fabrike përgjatë këtyre muajve, mundësinë e rritjes së kapaciteteve prodhuese dhe për planin e ardhshëm operacional.

“I kam treguar ecurinë e këtyre muajve që ne e kemi marrë fabrikën në pronësi dhe planet e të ardhmes për të rikuperuar më tepër dhe bashkëpunim më të madh, jo vetëm me Qeverinë lokale siç kemi folur me kryetarin e komunës por edhe me qeverinë qendrore aty ku mund të gjejmë pika bashkëpunimi”, tha Mane.

Ferronikeli është eksportuesi dhe punëdhënësi më i madh privat në vend, me rreth 800 punëtorë dhe 400 kontraktorë.

Bizneset në Drenas vendosin flamujt që tregojnë prejardhjen e produktit

Bizneset e Komunës së Drenasit vendosin flamujt që tregojnë prejardhjen e produktit

Komuna e Drenasit ka filluar zbatimin e urdhëresës së MTI-së për vendosjen e flamujve ne të gjitha produktet.

Ne bazë të raportit të Inspektorëve komunal, është konstatuar se të gjithë Operatorët Ekonomik në Komunën e Drenasit, me urdhëresën e MTI-së për caktimin e formës, përmbajtjes dhe përdorimin e flamurit mbi origjinën e produktet, të gjithë operatorët kanë vendosur flamurin duke treguar prejardhjen e produktit.

Inspektorët komunal, kanë inspektuar dyqanet dhe operatorët ekonomik dhe kanë raportuar se ne të gjitha lokalet kanë respektuar urdhëresën e MTI-së për prejardhja e produktit ne bazë të flamurit.

Lajm i mirë nga Banka Botërore për Kosovën

Kosova është një nga shtetet më të varfëra në europë, por kjo nuk ka ndikuar në raportin e Bankës Botërore për zhvillimin ekonomik.

Rritja ekonomike në Kosovë këtë vit dhe në dy vitet e ardhshme, pritet të arrijë në 4.5 për qind, thuhet në raportin e fundit ekonomik për Ballkanin Perëndimor të Bankës Botërore.

Krahasuar me vendet e rajonit, sipas raportit, rritja më e madhe ekonomike pritet të jetë në Kosovë.

Rritja ekonomike për vendet tjera të Ballkanit Perëndimor për vitin 2019 është: Shqipëria 3.6 për qind, Maqedonia 2.9 për qind, Serbia 3.5 për qind, Mali i Zi 2.8 për qind, kurse rritja ekonomike për Bosnjë Hercegovinën ishte 3. 4 për qind./TeleshkronjaPost/

Tmerri në depot e ‘Viva Fresh’, kujdes / VIDEO

Raste të tilla në Kosovë ndodhin shpesh dhe konsumatorët nuk janë aspak të sigurt për atë që konsumojnë.

Në lagjen e spitalit, në Prishtinë, në marketin “Viva Fresh (19)”, janë bërë disa fotografi dhe video skandaloze ku shfaqen disa mijë që kanë formuar çerdhe në produkte ushqimore.

Në fotot dhe videot e siguruara nga lajmi.net, shihet se minjtë janë në produktet e sheqerit.

Mirëpo, personi që i ka bërë këto foto i ka thënë lajmi.net, se minjtë vazhdimisht sillen në produkte ushqimore dhe në produktet e mishit.

Madje, siç pretendon ai mishi i prishur përzihet me mish të paprishur duke i hedhur përbërës të ndryshëm (vinobran) dhe miell për të mos u dalluar se është i prishur dhe më pas servohet për shitje.

Lajmi.net para disa ditësh ka raportuar se si kjo kompani i keqtrajton punëtorët duke i bërë të punojnë me orare të teje zgjatura, një ditë pushim dhe i ndëshkon në mënyra të ndryshme dhe të rënda.

 

Kujdes mërgimtarë, përsëri pre e mashtrimeve me bileta aeroplani

Përsëri janë rikthyer mashtrimet në disa kantone në Zvicër në lidhje me bileta për aeroplani.

Siç raporton gazeta zvicerane 20min, autorët po u bëjnë thirrje udhëtarëve kosovarë për fluturimet me aeroplani në Kosovë, prej të cilëve po përfitojnë mijëra franga.

Kjo nuk është hera e parë që autoritetet në Zvicër janë alarmuar për raste të tilla, e kjo ndodh kryesisht gjatë fundvitit.

Më shumë se 100,000 kosovarë që jetojnë në Zvicër, shkruan kjo gazetë, mbajnë raporte të mira me atdheun e tyre, Kosovën. Linja ajrore Zurich-Prishtinë ka qenë ‘rrugë popullore për vite me radhë’.

Por, policia tani përsëri paralajmëroi për një mashtrim të ri me bileta aeroplani, transmeton Koha.net.

Këta persona që po shesin bileta, po mashtrojnë qytetarët duke shitur bileta me oferta të ndryshme. Kur kosovarët paguajnë për bileta, këta persona që i ofrojnë ato oferta nuk janë më në dispozicion.

Ose, biletat që marrin për aeroplan janë të pavlefshme ose joekzistente.

Aty thuhet se kontakti me ta bëhet përmes internetit, SMS-ve ose Viberit. Arsyeja e këtij paralajmërimi është prej momentit kur gjatë kësaj jave dy persona u bënë viktimë dhe raportuan rastin në polici.

Policia në Zvicër këshillon të gjithë udhëtarët, kryesisht ata që udhëtojnë me linjën Zurich-Prishtinë, të blejnë bileta në kompanitë e udhëtimit që janë të njohura e të besueshme.

100%, për dy javë nga Serbia kanë hyrë vetëm 38 kamionë me mallra

Vendimi i Qeverisë së Kosovës për vendosjen e masës prej 100 për qind ndaj produkteve që importohen nga Serbia dhe Bosnjë e Hercegovina i ka dhënë menjëherë efektet e saj.

Prej ditës së vendosjes së kësaj mase në kufirin kosovar kanë arritur të depërtojnë vetëm 38 kamionë me mallra nga Serbia dhe 11 nga Bosnja në vlerë prej 140 mijë eurove, sa kanë paguar edhe masën mbrojtëse për të hyrë në shtetin tonë.

Nga 100 kamionë me targa serbe, sa hynin në Kosovë brenda një dite të vetme, vetëm 38 të tillë kanë hyrë për gati dy javë prej ditës kur u vendos masa prej 100 për qind nga Qeveria e Kosovës ndaj produkteve që origjinë kanë shtetin serb e Bosnjë e Hercegovinën.

Zëdhënësi i Doganës së Kosovës, Adriatik Stavileci, ka treguar se nga terreni deri më tani kanë pasur 38 importe nga Serbia dhe 11 nga Bosnja.

“Deri tani sipas informatave nga terreni kemi pasur rreth 38 importe nga Serbia dhe 11 nga Bosnja, kryesisht kanë qenë me lëndë të parë për prodhim me vlera të ulëta, pra vlera e tyre ka qenë rreth 140 mijë euro, deri po aq sa kanë paguar edhe masë mbrojtëse”, ka thënë Stavileci./Zëri/Teleshkronja Post/