Kuiz: A mund t’i përgjigjeni pyetjeve më të vështira për nënshtetësinë amerikane ?

Mijëra njerëz u bën qytetarë amerikanë në Ditën e Pavarësisë së Shteteve të Bashkuara të Amerikës. Por së pari ata duhej të kalonin një test shtetësie.

Nëse doni shtetësinë tuaj amerikane në linjë, a mund t’i përgjigjeni pyetjes në vijim?. Sepse, sipas një studimi të vitit 2011, kjo është më e vështira e 100 pyetjeve të mundshme të bëra në testin e shtetësisë së Shteteve të Bashkuara.

Këto janë 10 pyetjet, provoni dijen tuaj :

  1. Sa amandamentet ka Kushtetuta e Amerikës ?

A) 14, B) 21, C) 25, D) 27.

Në javët rreth 4 korrikut, mijëra njerëz u mblodhën në gjykata, në parqe dhe stadiume nga Tucson në Pawtucket, R.I., në Hagatna, Guam, për t’u betuar si qytetarë amerikanë në ceremonitë e Ditës së Pavarësisë.

Para se të bëjnë betimin e besnikërisë, megjithatë, qytetarët e mundshëm duhet të kalojnë një ekzaminim të qytetarëve, duke mbuluar historinë, parimet dhe sistemin e qeverisjes së Amerikës. Për testin, një oficer i Shtetësisë së Shtetësisë dhe Emigracionit përzgjedh rastësisht një sërë 10 pyetjesh nga një listë prej 100 dhe i lexon në gjuhën angleze aplikantit, i cili duhet të përgjigjet verbalisht të paktën gjashtë saktë.

Disa, si “Emri i presidentit” ose “Cili është kryeqyteti i SHBA?” janë më të lehta se të tjerët, duke ngritur shqetësime rreth faktit nëse të gjithë aplikantët kanë të njëjtin goditje në momentin e kalimit.

Këtu po provojmë për pyetjet që vëzhguesit vullnetarë më shpesh flubbed, me një përjashtim: Ne kemi lënë jashtë një – “Emëroni përfaqësuesin tuaj amerikan” – sepse përgjigja e saktë varet nga ku jetoni.

Dhe, për këtë kuiz online të punojmë, ne i kemi konvertuar ato në format me zgjedhje të shumëfishta. Lexoni me kujdes pyetjet dhe fat të mirë.

2.Cila nga këto është diçka për të cilën Benjamin Franklin është i njohur?

A) Ai ishte personi i parë që nënshkroi Kushtetutën, B) zbuloi energji elektrike, C) Ishte gjenerali i parë i postmasterit të vendit, D) ai ishte presidenti i dytë i vendit.

3. Kush ishte President i Amerikës gjatë Luftës së Parë Botërore?

A) Woodrow Wilson, B) Warren Harding, C) Calvin Coolidge, D) Franklin D. Roosevelt

4.Cila deklaratë saktësisht përshkruan “sundimin e ligjit”?

A) Ligji është ajo që thotë Presidenti, B) Njerëzit që zbatojnë ligjet nuk duhet t’i ndjekin ato, C) Askush nuk është mbi ligjin, D) Gjykatësit mund të rishkruajnë ligjet me të cilat nuk pajtohen.

5. Sipas Kushtetutës, cilat prej këtyre kompetencave nuk i përkasin qeverisë federale?

A) Ratifikimi i ndryshimeve në Kushtetutë, B) Paratë e shtypura, C) Deklarimi i luftës, D) Traktatet me fuqi të huaja.

6. Amerika zgjedhë një senator amerikan për sa vjet?

A) Katër vjet, B) Gjashtë vjet, C) Tetë vjet, D) Dymbëdhjetë vjet.

7. Kush është Shefi i Drejtësisë i Shteteve të Bashkuara tani?

A) John G. Roberts Jr., B) Ruth Bader Ginsburg, C) William P. Barr, D) Brett M. Kavanaugh.

8. Dhoma e Përfaqësuesve ka sa anëtarë të votimit?
A) 100, B) 435, C) 535, D) 538

9. Gazetat federale mbështetën miratimin e Kushtetutës së SHBA. Cili nga këta burra nuk ishte një nga autorët?

A) James Madison, B) Alexander Hamilton, C) John Jay, D) John Adams.

10. Kur u shkrua Kushtetuta e ShBA-së ?

A) Viti 1492, B) Viti 1776, C) Viti 1787, D) Viti 1865.

Përgjigjet e 10 pyetjeve:

  1. D, 2. C, 3. A, 4. C, 5. A, 6. B, 7. A, 8. B, 9. D, 10. C.

Për qytetarët e ardhshëm, një pyetje e vështirë mund të bëjë të gjitha ndryshimet.

Dr. Winke tha se studimi i saj zbuloi se dallimi në mes të rezultatit dështues prej pesë dhe një vlerësimi kalimtar prej gjashtë mund të ketë më shumë të bëjë me zgjedhjen e pyetjeve sesa me njohjen e përgjigjeve.

Në studimin e vitit 2011, pothuajse të gjithë testuesit e dinin pse flamuri amerikan ka 50 yje, por më pak se një në 10 e dinte datën kur u shkrua Kushtetuta, dhe vetëm një në 8 mund të emërojë një nga shkrimtarët e gazetave federaliste .

Emigrantët që aplikojnë për shtetësi i janë dhënë vetëm dy shanse për të kaluar testin para se ata duhet të rifillojnë procesin e aplikimit nga zeroja – dhe të paguajnë tarifën e regjistrimit së paku $ 640 përsëri. Nëse ata dështojnë në intervistën e tyre të parë, ata duhet të rifitojnë provimin e qytetarit në një intervistë tjetër ndërmjet 60 dhe 90 ditëve më vonë./TeleshkronjaPost/

Pse SHBA u ndalon hyrjen shumë këngëtarëve kosovarë ?

Disa këngëtarë shqiptarë, në njëfarë forme mashtruan shtetin amerikan. Ata shkuan atje me viza turistike, ndërkohë që fituan nga mbajtja koncerteve. Për këtë arsye ambasada amerikane tani u ka vënë ndalesë të përkohshme dhe nuk u jep viza.

Për një kohë të caktuar Shkelzen Jetishi s’do të mund të marr bakshishe në SHBA si në shumë video që qarkullojnë në internet.

Ai ka ndalesë të përkohshme për të udhëtuar në këtë vend dhe nuk mund të marrë vizë.

Xeni i ka thënë Klan Kosovës se ka ndalesë të përkohshme por nuk dha shumë detaje rreth kësaj çështje.

Problem të njëjtë pati edhe këngëtari Afrim Muçiqi.

Edhe atij i është refuzuar viza amerikane. Këngëtari ka dyshimet e veta pse Ambasada Amerika ia refuzoi atij vizën.

 

“Ka qenë përvjetori i Pavarësisë së Kosovës. Unë në atë kohë kam pasur pasaportë të UNMIK’ut tre vjet. Është e vërtetë se unë kam kënduar, e di edhe Ambasada”, tha Muçiqi.

Për këta këngëtarë të cilët deri më tash dihet se u janë refuzuar vizat mësohet se arsye është se ata me viza turistike kanë kënduar nëpër ahengje dhe koncerte. Për këtë veprimtari atyre u duhet vizë e punës.

Nga Ambasada e Amerikës u refuzua edhe këngëtari Gena në dhjetor të vitit të kaluar.

Por sipas menaxheres së tij për arsye të tjera.

‘Nuk zgjodhëm organizatorë të duhur, tani do të kërkojmë dikë që të jetë korrekt”, tha ajo.

Në shtetet e jashtme ku këngëtarët shqiptarë po shkojnë të këndojnë tashmë janë të njoftuar me aktivitetin e tyre.

Kryetari i Kuvendit Veseli me propozim konkret për taksën

Kryetari i Kuvendit të Kosovës, Kadri Veseli, njëherësh kryetar i Partisë Demokratike të Kosovës, ka deklaruar se taksa prej 100 për qind, e vendosur nga Qeveria e Kosovës ndaj Serbisë dhe Bosnjës e Hercegovinës, nuk do të hiqet.

Ajo mund të pezullohet përkohësisht dhe me kushte, si mirëbesim ndaj Shteteve të Bashkuara të Amerikës dhe Bashkimit Evropian, për disa arsye.

“Taksa doganore nuk duhet të hiqet, por ajo duhet të pezullohet për 120 ditë dhe gjatë kësaj periudhe duhet të vihen në fuqi disa kushte konkrete për pezullimin e saj. Dhe nëse pas 120 ditësh nuk kemi një situatë të re, ku sjelljet e Serbisë dhe të Bosnje e Hercegovinës ndryshojnë rrënjësisht, atëherë e njëjta taksë vazhdon, por edhe vendimet e tjera që me automatizëm dërgojnë në reciprocitet të plotë me këto dy vende”, ka thënë Veseli, në një shkrim të publikuar në llogarinë e tij zyrtare, në rrjetin social Facebook, në internet.

Deklarata e Veselit vjen pas një takimi që ai ka pasur sot me ambasadorin e Shteteve të Bashkuara të Amerikës në Prishtinë, Philip Kosnett.

Veseli ka thënë se interesat amerikane në Kosovë janë edhe interesa të Kosovës dhe po ashtu interesat e Kosovës janë edhe interesa të SHBA-ve, ndërsa ka shtuar se ky është një fakt i pamohueshëm dhe kështu do të mbetet gjithmonë.

“Kosovës nuk i duhet kursi i konfrontimit me SHBA-të e as me BE-në. Përkundrazi! Gjuha e kushtëzimeve ndaj partnereve tonë kryesorë strategjikë si SHBA dhe BE nuk do ta ndihmojë Kosovën as në mbrojtje të sovranitetit dhe integritetit territorial, e as në rrugën e saj drejt integrimeve euroatlantike”, ka shkruar Veseli.

Shkrimi i plotë i Veselit në Facebook:

Sot kam takuar Ambasadorin e SHBA-ve në Prishtinë, Philip Kosnett. E vlerësoj dhe e falënderoj edhe një herë publikisht qëndrimin amerikan në përkrahje të sovranitetit dhe integritetit territorial të shtetit të Kosovës dhe perspektivës euroatlantike të vendit tonë.

Pa dyshim, SHBA-të mbeten partneri ynë më strategjik dhe miku më i madh i Kosovës në të gjitha fazat dhe proceset e lirisë dhe shtetndërtimit.

Dua ta bëj të qartë se përkushtimet e SHBA-ve për zgjerimin e NATO-s në Ballkanin Perëndimor, për orientimin e vendeve të Ballkanit Perëndimor në BE dhe për paqen e qëndrueshme ne rajon, përmes Dialogut dhe fqinjësisë së mirë, janë edhe interesa vitale të vetë shtetit tonë.

Kosovës nuk i duhet kursi i konfrontimit me SHBA-të e as me BE-në. Përkundrazi! Gjuha e kushtëzimeve ndaj partnereve tonë kryesorë strategjikë si SHBA dhe BE nuk do ta ndihmojë Kosovën as në mbrojtje të sovranitetit dhe integritetit territorial, e as në rrugën e saj drejt integrimeve euroatlantike.

Republika e Kosovës, që disa muaj, ka vendosur taksën doganore prej 100% për produktet me origjinë nga Serbia dhe Bosnja e Hercegovina. Taksa është vendosur si kundërpërgjigje ndaj agresivitetit politik dhe diplomatik të këtyre dy shteteve kundër shtetit, qytetarëve dhe mallrave tona.

Ky është një vendim legjitim, i drejtë, i duhur dhe i imponuar ndaj institucioneve tona që po përballen me këtë agresion, prandaj edhe do të qëndrojë në fuqi për aq kohë sa këto shtete do të kenë një politikë të tillë kundër shtetit tonë.

Taksa asnjëherë nuk ka pasur dhe as nuk do të ketë orientim kundër aleatëve tanë kryesorë, SHBA-ve dhe BE-së, e as kundër interesave të tyre strategjike në Kosovë dhe në Ballkanin Perëndimor.

E ritheksoj se interesat amerikane në Kosovë janë edhe interesa të Kosovës dhe po ashtu interesat e Kosovës janë edhe interesa të SHBA-ve. Ky është një fakt i pamohueshëm dhe kështu do të mbetet gjithmonë.

Takimin që kam ftuar javën e kaluar, më 23 janar, bashkë me Kryeministrin dhe Ambasadorin Kosnett, ka qenë i frytshëm dhe në funksion të gjetjes së një zgjidhjeje kalimtare në lidhje me taksën ndaj Serbisë dhe Bosnje e Hercegovinës. Qëllimi i takimit ka qenë afrimi dhe jo largimi me SHBA-të.

Andaj, shqetësimet serioze, të shprehura në deklaratën e fundit të Ambasadës Amerikane, si vazhdimësi e letrës së Presidentit Trump, por edhe qëndrimin konsistent amerikan në lidhje me zhvillimet e fundit në vendin tonë, i marrim me seriozitetin më të madh dhe do t’iu përgjigjemi në mënyrë konstruktive.

Në takimin e javës së kaluar kam dhënë një propozim konkret, të cilit i qëndroj deri në fund. Taksa doganore nuk duhet të hiqet, por ajo duhet të pezullohet për 120 ditë dhe gjatë kësaj periudhe duhet të vihen në fuqi disa kushte konkrete për pezullimin e saj. Dhe nëse pas 120 ditësh nuk kemi një situatë të re, ku sjelljet e Serbisë dhe të Bosnje e Hercegovinës ndryshojnë rrënjësisht, atëherë e njëjta taksë vazhdon, por edhe vendimet e tjera që me automatizëm dërgojnë në reciprocitet të plotë me këto dy vende.

Besoj se ky është vendim i arsyeshëm, që e ruan dinjitetin e vendit, afirmon legjitimitetin e vendimit për taksën 100%, por edhe balancon interesin shumë strategjik të Kosovës, duke ruajtur dhe intensifikuar raportet me partnerët tanë kryesorë, SHBA-të dhe BE-në.

Qëndrimi im është që taksa duhet të mbetet si vendim i drejtë i Republikës së Kosovës, por pezullimi i përkohshëm, me kohëzgjatje prej vetëm 120 ditësh, duhet të ndodhë si masë mirëbesimi ndaj SHBA-ve dhe BE-së, edhe për këto arsye:

1. Kosova tregon përkushtimin e vet të palëkundur ndaj SHBA-ve dhe BE-së, si dhe ndaj prioriteteve të vëna për Ballkanin Perëndimor, të cilave ju besojmë edhe ne si shtet.

2. Kosova dëshmon se është pjesë e politikave të paqes dhe partneritetit dhe i promovon ato si politika të veta.

3. Përderisa qëndrimi i Kuvendit të Republikës së Kosovës është për t’i dhënë shans Dialogut për arritjen e Marrëveshjes Ndërkombëtarisht Obligative ndërmjet Kosovës dhe Serbisë, për çka është krijuar tashmë edhe Delegacioni Shtetëror, ne duhet t’i japim mundësi këtij procesi dhe zgjidhjes së të gjitha çështjeve të hapura. Ne besojmë se Dialogu është mjeti më efikas dhe i domosdoshëm për t’i tejkaluar të gjitha mosmarrëveshjet në Ballkanin Perëndimor dhe si shtet duhet të jemi promovues permanentë të këtyre vlerave.

4. Dialogu, si proces, mund dhe duhet të ndodhë me një format dhe orar që përcaktohet në pajtim me partnerët tanë perëndimorë. Por, qasja konstruktive e Republikës së Kosovës në këtë proces nuk duhet të merret si e mirëqenë dhe të shërbejë si mundësi përfitimi për Serbinë në rrugën e saj drejt BE-së, derisa qytetarët e Kosovës ende janë të izoluar, pa të drejtën e lëvizjes së lirë në Zonën Schengen.

5. Kosova duhet të jetë e përkushtuar për përfundim të suksesshëm të Dialogut. Por, nëse ky proces nuk rezulton me Marrëveshje të pranueshme për Republikën e Kosovës, shteti ynë do të rivendosë taksën prej 100% dhe do të ndërmarrë masa të tjera shtesë për vendosjen e reciprocitetit të plotë, për të mbrojtur interesat tona politike dhe ekonomike.

Kujtesa jonë politike në Kosovë na lë të kuptojmë pa dyshim se kërkesat e SHBA-ve gjithmonë kanë rezultuar me veprime pozitive për Kosovën dhe qytetaret e saj. Konferenca e Rambujesë, intervenimi i NATO-s, Pakoja e Ahtisaarit, Pavarësia e Kosovës, si dhe së fundmi mbështetja për themelimin e Ushtrisë së Kosovës, e shumë vendime e veprime të tjera, janë dëshmitë më të pakontestueshme se kurdoherë që kemi qenë në linjë të njëjtë me SHBA-të vetëm kemi fituar dhe asnjëherë s’kemi humbur.

Në politikën kosovare, në shoqërinë tonë, në popullin tonë, nuk duhet të ketë asnjë pikë dyshimi se harmonizimi i Kosovës me SHBA-të i sjell vetëm të mira popullit të Kosovës. Përkundrazi, vetëm harmonizimi i Kosovës me SHBA-të është garanci për suksesin e Kosovës në çdo aspekt. Andaj, kokëfortësia ndaj kërkesave të mikut tonë më të madh nuk është politike shtetformuese.

Vendimet tona politike duhet të kenë në thelb të vetin interesin e shtetit dhe të qytetarëve tanë, e jo qasjen iracionale të përfitimeve politike individuale, grupore e partiake.

Prandaj, në Dialog duhet të shkojmë më të bashkuar dhe më të qartë se kurdoherë me parë. Kjo është qasja ime, por edhe e koalicionit tonë. Kushtetuta e Kosovës është mandati dhe baza jonë e vetme në Dialog. Sovraniteti, integriteti territorial dhe karakteri unitar i shtetit tonë janë të pacenueshme. Andaj, nuk do të ketë as këmbim territoresh, e as Asociacion të komunave me kompetenca ekzekutive. Çfarëdo vendimi që mund të vijë nga përfundimi i Dialogut, do ta ketë vulën dhe vullnetin e qytetarëve të Republikës së Kosovës, përmes të të zgjedhurve të tyre në Kuvendin e Republikës së Kosovës, si dhe përmes referendumit.

Në këtë proces, ne duhet t’i bashkërendojmë veprimet tona me partnerët tanë strategjikë, para së gjithash me SHBA-të. Dhe në këtë drejtim, askush nuk duhet ta lëkundë besimin tonë te SHBA-të, e as besimin amerikan te ne. Çfarëdo qëndrimi që e vendos Kosovën në kursin e konfrontimit me SHBA-të nuk do ta ketë mbështetjen time asnjëherë.

Ambasada e SHBA edhe një letër për taksën

Ambasada e Shteteve të Bashkuara të Amerikës në Kosovë e ka publikuar edhe një komunikatë zyrtare ku ka kërkuar që të pezullohet tarifa ndaj produkteve serbe, raporton Teleshkronja Post.

Kjo është deklarata e plotë drejtuar Qeverisë së Republikës së Kosovës :

Deklaratë nga Ambasada e SHBA-ve Prishtinë, 25 janar 2019.

Shtetet e Bashkuara mbështesin plotësisht Dialogun e udhëhequr nga Bashkimi Evropian në mes të Kosovës dhe Serbisë.

Një marrëveshje gjithëpërfshirëse dhe reciprokisht e dobishme është në interesin strategjik të Shteteve të Bashkuara. Ndërsa Presidenti Trump komunikoi në letrën e tij drejtuar Presidentit Thaçi: “Unë ju bëj thirrje juve dhe udhëheqësve të Kosovës që ta kapni këtë moment të veçantë, të flisni me zë të unifikuar gjatë bisedimeve të paqes dhe të përmbaheni nga veprimet që do ta bënin më të vështirë arritjen e një marrëveshjeje. ”

Disa komentues dhe politikanë kanë sugjeruar se statusi i Kosovës si shtet i pavarur dhe sovran, i lidhur ngushtë me Shtetet e Bashkuara, do ta mbrojë atë nga të gjitha pasojat e vendimeve të saj në arenën ndërkombëtare. Ne kujdesemi për të mos supozuar se Kosova apo ndonjë mik tjetër i Shteteve të Bashkuara mund të ndërmarrë veprime që bien ndesh me interesat tona strategjike pa u përballur me pasojat për marrëdhënien tonë dypalëshe.

Ne i bëjmë thirrje Kosovës dhe aktorëve të tjerë rajonalë që të demonstrojnë përkushtim ndaj normalizimit; paqes dhe stabilitetit rajonal; dhe lëvizja në rrugën drejt integrimit evropian. Ne përsërisim pikëpamjen tonë se një pezullim i menjëhershëm i tarifës për importet nga Serbia dhe Bosnja është një masë e nevojshme për të rivendosur vrullin e procesit të Dialogut. Presim që palët e tjera të interesit të marrin masa konstruktive të tyre.

Siç ka treguar historia e kohëve të fundit, Kosova është e suksesshme kur bashkohen forcat brenda saj dhe me partnerët si Shtetet e Bashkuara dhe BE. Ne inkurajojmë të gjitha partitë politike që të kontribuojnë në mënyrë konstruktive në këtë proces. Veprimet që dëmtojnë Dialogun, ndërprerjet mënjanë dhe refuzimi i pezullimit të tarifave, të gjitha janë në kundërshtim me interesat e SHBA. Ajo që nevojitet tani është udhëheqja e guximshme për të promovuar qëllimet tona të përbashkëta. Kjo është ajo që na ndihmon të mbështesim një marrëdhënie të fortë dypalëshe.”

Kjo është letra e Ambasdës amerikane në Kosovë./TeleshkronjaPost/

Ambasada amerikane përgjigjet për vizen e Haradinajt

Ramush Haradinaj, sipas të gjitha gjasave, nuk do të shkojë në Uashtington për “Lutjet e Mëngjesit”, ndërsa refuzimi i vizës është raportuar të jetë arsyeja.

Ambasada amerikane, e pyetur nga Gazeta Express, nëse SHBA po sanksionon Kryeministrin për shkak se nuk po i dëgjon në heqjen e taksës, është përgjigjur se nuk i “komentojnë rastet individuale të vizave”.

Kryeministri Ramush Haradinaj nuk do të jetë pjesë e “Lutjeve të Mëngjesit”, që organizohen të enjten e parë të shkurtit cdo vit në Uashington. Kështu ka thënë vetë Haradinaj, duke e ndërlidhur mosudhëtimin e tij me vendosjen e taksës.

Në Lutjet e Mëngjesit ftohen liderë nga e gjithë bota, dhe Haradinaj nuk do të jetë aty, ndonëse ka treguar që ka ftesë.

As pas takimit të fundit me ambasadorin e SHBA’së në Prishtinë Philip Kosnett, që është zhvilluar në Zyrën e Kryeparlamentarit Veseli, Haradinaj ka thënë se nuk do të hiqet taksa.

Ambasada amerikane në një përgjigje për Gazetën Express ka refuzuar të tregojë arsyen e pamundësimit të Haradinajt, që të shkojë sivjet në Amerikë.

“Për shkak të kufizimeve të privatësisë Ambasada nuk përgjigjet në pyetjet lidhur me rastet individuale të vizave”, thuhet në përgjigjen e ambasadës amerikane.

Al Jazeera e Ballkanit ka raportuar dje se kryeministrit Haradinaj, i është refuzuar viza amerikane për shkak të taksës ndaj Serbisë dhe Bosnjës dhe Hercegovinës.

Një burim i Departamentit Amerikan të Shtetit i ka thënë Al Jazeera Balkans se ky sanksion vjen pasi që Haradinaj po refuzon ta heqë taksën ndaj Serbisë

Vetë Haradinaj, në konferencën për media një javë më parë, e pranoi se me gjasë nuk do të mund të udhëtojë për në Uashington, për shkak të situatës së krijuar pas vendosjes së taksës.

“Qejf kam pasur, edhe kam. Me këtë klimën me taksën po më duket nuk shkoj kësaj here. Duhet me prit me shku ma vonë”, është shprehur Haradinaj gjatë konferencës për media, transmeton Gazeta Express.

Kryeministri Haradinaj është përballë edhe një vit më parë me probleme e vonesa të vizës amerikane.

Edhe atëherë raportohej se kryeministrit po i bëheshin vonesat e vizës për shkak se nuk po e përkrahte marrëveshjen e demarkimit të kufirit me Malin e Zi.

Megjithatë, Haradinaj në muajin shkurt, me bashkëshorten e tij, kishte udhëtuar në Uashington.

Pas votimit të demarkacionit në mars të 2018-ës, Kryeministri ka zhvilluar vizita të tjera në SHBA dhe takime me zyrtarët më të lartë shtetërorë, si sekretari amerikan i Mbrojtjes, James Mattis, i cili i dha leje për krijimin e ushtrisë. /Express/