Kuiz: A mund t’i përgjigjeni pyetjeve më të vështira për nënshtetësinë amerikane ?

Mijëra njerëz u bën qytetarë amerikanë në Ditën e Pavarësisë së Shteteve të Bashkuara të Amerikës. Por së pari ata duhej të kalonin një test shtetësie.

Nëse doni shtetësinë tuaj amerikane në linjë, a mund t’i përgjigjeni pyetjes në vijim?. Sepse, sipas një studimi të vitit 2011, kjo është më e vështira e 100 pyetjeve të mundshme të bëra në testin e shtetësisë së Shteteve të Bashkuara.

Këto janë 10 pyetjet, provoni dijen tuaj :

  1. Sa amandamentet ka Kushtetuta e Amerikës ?

A) 14, B) 21, C) 25, D) 27.

Në javët rreth 4 korrikut, mijëra njerëz u mblodhën në gjykata, në parqe dhe stadiume nga Tucson në Pawtucket, R.I., në Hagatna, Guam, për t’u betuar si qytetarë amerikanë në ceremonitë e Ditës së Pavarësisë.

Para se të bëjnë betimin e besnikërisë, megjithatë, qytetarët e mundshëm duhet të kalojnë një ekzaminim të qytetarëve, duke mbuluar historinë, parimet dhe sistemin e qeverisjes së Amerikës. Për testin, një oficer i Shtetësisë së Shtetësisë dhe Emigracionit përzgjedh rastësisht një sërë 10 pyetjesh nga një listë prej 100 dhe i lexon në gjuhën angleze aplikantit, i cili duhet të përgjigjet verbalisht të paktën gjashtë saktë.

Disa, si “Emri i presidentit” ose “Cili është kryeqyteti i SHBA?” janë më të lehta se të tjerët, duke ngritur shqetësime rreth faktit nëse të gjithë aplikantët kanë të njëjtin goditje në momentin e kalimit.

Këtu po provojmë për pyetjet që vëzhguesit vullnetarë më shpesh flubbed, me një përjashtim: Ne kemi lënë jashtë një – “Emëroni përfaqësuesin tuaj amerikan” – sepse përgjigja e saktë varet nga ku jetoni.

Dhe, për këtë kuiz online të punojmë, ne i kemi konvertuar ato në format me zgjedhje të shumëfishta. Lexoni me kujdes pyetjet dhe fat të mirë.

2.Cila nga këto është diçka për të cilën Benjamin Franklin është i njohur?

A) Ai ishte personi i parë që nënshkroi Kushtetutën, B) zbuloi energji elektrike, C) Ishte gjenerali i parë i postmasterit të vendit, D) ai ishte presidenti i dytë i vendit.

3. Kush ishte President i Amerikës gjatë Luftës së Parë Botërore?

A) Woodrow Wilson, B) Warren Harding, C) Calvin Coolidge, D) Franklin D. Roosevelt

4.Cila deklaratë saktësisht përshkruan “sundimin e ligjit”?

A) Ligji është ajo që thotë Presidenti, B) Njerëzit që zbatojnë ligjet nuk duhet t’i ndjekin ato, C) Askush nuk është mbi ligjin, D) Gjykatësit mund të rishkruajnë ligjet me të cilat nuk pajtohen.

5. Sipas Kushtetutës, cilat prej këtyre kompetencave nuk i përkasin qeverisë federale?

A) Ratifikimi i ndryshimeve në Kushtetutë, B) Paratë e shtypura, C) Deklarimi i luftës, D) Traktatet me fuqi të huaja.

6. Amerika zgjedhë një senator amerikan për sa vjet?

A) Katër vjet, B) Gjashtë vjet, C) Tetë vjet, D) Dymbëdhjetë vjet.

7. Kush është Shefi i Drejtësisë i Shteteve të Bashkuara tani?

A) John G. Roberts Jr., B) Ruth Bader Ginsburg, C) William P. Barr, D) Brett M. Kavanaugh.

8. Dhoma e Përfaqësuesve ka sa anëtarë të votimit?
A) 100, B) 435, C) 535, D) 538

9. Gazetat federale mbështetën miratimin e Kushtetutës së SHBA. Cili nga këta burra nuk ishte një nga autorët?

A) James Madison, B) Alexander Hamilton, C) John Jay, D) John Adams.

10. Kur u shkrua Kushtetuta e ShBA-së ?

A) Viti 1492, B) Viti 1776, C) Viti 1787, D) Viti 1865.

Përgjigjet e 10 pyetjeve:

  1. D, 2. C, 3. A, 4. C, 5. A, 6. B, 7. A, 8. B, 9. D, 10. C.

Për qytetarët e ardhshëm, një pyetje e vështirë mund të bëjë të gjitha ndryshimet.

Dr. Winke tha se studimi i saj zbuloi se dallimi në mes të rezultatit dështues prej pesë dhe një vlerësimi kalimtar prej gjashtë mund të ketë më shumë të bëjë me zgjedhjen e pyetjeve sesa me njohjen e përgjigjeve.

Në studimin e vitit 2011, pothuajse të gjithë testuesit e dinin pse flamuri amerikan ka 50 yje, por më pak se një në 10 e dinte datën kur u shkrua Kushtetuta, dhe vetëm një në 8 mund të emërojë një nga shkrimtarët e gazetave federaliste .

Emigrantët që aplikojnë për shtetësi i janë dhënë vetëm dy shanse për të kaluar testin para se ata duhet të rifillojnë procesin e aplikimit nga zeroja – dhe të paguajnë tarifën e regjistrimit së paku $ 640 përsëri. Nëse ata dështojnë në intervistën e tyre të parë, ata duhet të rifitojnë provimin e qytetarit në një intervistë tjetër ndërmjet 60 dhe 90 ditëve më vonë./TeleshkronjaPost/

Loading...