Historia e laptopëve përshkruan përpjekjet – kryesisht të filluara në vitet 1970 dhe 1980 – për të ndërtuar kompjutera personalë të vegjël portativë që kombinojnë komponentët, inputet, rezultatet dhe aftësitë e një kompjuteri në një shasi të vogël.

Para se kompjutera laptopë të ishin teknikisht të realizueshme, u propozuan ide të ngjashme, më së shumti koncepti i Dynabook Alan Kay, i zhvilluar në Xerox PARC në fillim të viteve 1970.

Në ditët e sotme laptopët bëhen gjithnjë e më të sofistikuar, shumë të hollë, të lehtë, me fuqi të madhe kompjuterike dhe madje shumë prej tyre kanë ekran me prekje ose ekran të dyfishtë që paloset mbrapa, etj

Por, laptopi parë i hedhur në treg më 3 prill 1981 ishte shumë më ndryshe. Të shohësh se si ka qenë çuditesh se sa shumë ka përparuar teknologjia.

Duket si ndonjë radio e vjetër transmetimi e Luftës së Dytë Botërore, transmeton Teleshkronja Post.

Foto: Laptopi i parë.

Në atë kohë laptopi i quajtur Osborne 1 ishte teknologjia e fundit, zhvilluar nga Adam Osborne.

Osborne 1 (foto) kishte një RAM vetëm 64 KB, peshonte 10.7 kilogramë dhe kushtonte 1,795$ (të barasvlershme me 4,729$ sot), ndërsa programet që kishte të instaluara kushtonin pothuajse aq sa vete laptopi, përshirë sistemin operativ CP/M.

Gjithashtu, kishte dhe lojëra, por për shkak se nuk suportonte grafikë të komplikuar bardhë e zi apo me ngjyra, ato ishin thjesht të bazuara në tekst.

Loading...