Everest: Shkrihet akulli dh dalin në “sipërfaqe” trupat e alpinistëve që kanë vdekur

Ka filluar shkrirja e akullnajave në malin Everest, dhe po ekspozon trupat e qindra alpinistëve që kanë humbur jetën ndërsa përpiqeshin që të ngjisnin “Çatinë e Botës”.

Pothuajse 300 njerëz mendohet se kanë vdekur në malin 8839.2 metra të lartë dhe shumë prej trupave të tyre janë ruajtur jashtëzakonisht mirë në klimën e ftohtë. Edhe pse kanë kaluar dekada që nga vdekja e tyre.

Shumë prej tyre vazhdojnë të jenë ende të varrosur nën akullin Himalayan, por ekspertët alpinistë besojnë se ngrohja globale po fillon t’i zbulojë.

Derisa fillon sezoni i ngjitjes në pranverë të këtij viti, disa prej trupave janë duke u larguar nga ana kineze e shpateve, raportoi BBC News.

Thuhet se transportimi i një trupi të vdekur mund të kushtojë deri në 80,000 dollarë.

Ekspertët sugjerojnë gjithashtu që disa alpinistë kanë kërkuar që nëse humbin jetën duke u përpjekur të ngjisin Everestin, trupi t’u varroset në mal.

Loading...