25 fakte interesante rreth avionit presidencial të SHBA-ve, “Air Force One”

Sa herë që përmendët “Air Force One”, shumëkush prej nesh di të përgjigjet me të parën se bëhet fjalë për avionin personal të Presidentit të Shteteve të Bashkuara të Amerikës, apo siç thonë amerikanët, njeriu më i rëndësishëm në botë.

Aeroplani më i popullarizuar në botë, gjithsesi ka edhe disa sekrete, ose më saktë fakte të patreguara për publikun e gjerë. Më poshtë po ju listojmë disa prej tyre, që do t’ju lënë të befasuar:

Hapsira prej rreth 370 metrash katrorë – “Air Force One” është më shumë sesa thjesht i madh. Edhe pse konsiderohet si avion privat i “POTUS”-it, ai është një mekanizëm tejet i avancuar ajror dhe me një siguri të lartë, si të ishte një kështjellë fluturuese. Po, është mjaftueshëm i madh sa për të qenë një shtëpi, që ofron hapësira për të gjithë zyrtarët qeveritarë, gazetarët, bagazhet e cilitdo prej tyre, veçanërisht të Zonjës së Parë.

Ai është trekatësh – Ndërsa shumica e avionëve të pasagjerëve “Boeing 747” janë dykatësh, “Air Force One” ka tri të tilla. Presidenti futet në katin e dytë, ndërsa gazetarët qëndrojnë në katin e parë.

Jo një, por dy “B747” për Presidentin e SHBA – A e dinit se ekzistojnë dy avionë “Air Force One”? Epo mësojeni, nëse jo. Avioni i dytë “747-200B” zakonisht ndjek atë të parin dhe ofron mbulim rezervë. Presidenti mund të udhëtojë me cilindo prej tyre, në varësi të situatave.

Ai ka edhe një avion “sekret” të markës “Gulfstream” – Njëri prej tri avionëve presidencialë, me detyrë evakuimin e presidentit në situatë emergjente, është i llojit “Gulfstream C-20C”. Gjithsesi, edhe nëse do t’i hidhnit një sy faqes së internetit të “Air Force”, e sigurtë është se nuk do të gjeni askund të përmendur “C-20C”. Ai është njëri prej të panjohurave.

Një minispital në bord – Nëse dikush në bordin e avionit do të pësojë ndonjë dëmtim apo sëmundje të papritur, në gatishmëri është një staf i tërë mjekësor që ofron shërbime të ndryshme.

Shpejtësia e aeroplanit “Air Force One”? – “Boeing 747” është i aftë të fluturojë me shpejtësi mbi 650 milje në orë (mbi 1.000 km/h). Ai besohet të ketë fluturuar edhe më shpejt sesa 700 milje në orë (mbi 1.100 km/h) në të kaluarën.

Çfarë distance mund të përshkojë “Air Force One”? – Shumë gjatë, e marrtë dreqi! Avioni “B747” mund të përshkojë thuajse gjysmën e perimetrit të botës, falë kapacitetit tejet të lartë prej 53 mijë gallonë (gati 200 mijë litra). E siç mund ta imagjinoni, kjo e bën avionin shumë të rëndë. Një avion me kapacitet të plotë karburanti peshon mbi 362 mijë kg.

Sa lart mbi tokë mund të fluturojë “Air Force One”? – Një “Boeing 747” mund të ngjitet në lartësi tejet të larta. Po flasim për mbi 13 km e mos më shumë. Kjo do të thotë se ai mund të fluturojë rreth 3 km mbi çdo avion tjetër tregtar, apo pasagjerësh.

A është “Air Force One” rezistent ndaj një sulmi bërthamor? – Sigurisht! “Air Force One” është njëkohësisht edhe një fortesë mbrojtjeje antibërthamore. Pse dyshonit për këtë? Mos e vini në diskutim.

A mund të furnizohet me karburant në fluturim e sipër “Air Force One”? – Kjo është një pyetje qesharake, pasi padiskutim që mundet. Një tjetër avion qëndron pezull mbi “Air Force One” dhe mund ta shkurtojë distancën deri në prekjen e avionit kryesor.

Kush tjetër qëndron në “Air Force One”? – Presidenti i Shteteve të Bashkuara të Amerikës nuk është pasagjeri i vetëm që fluturon me “Air Force One”. Ai shoqërohet nga një grusht këshilltarësh, gazetarësh, pjesëtarë të shërbimeve sekrete, por edhe zyrtarësh të lartë.

Sa kuzhina ka një “Air Force One? – Stafi është i uritur? Ekzistojnë dy ambiente kuzhinash, prej nga ku mund të zgjedhësh të hash çfarë të duash brenda “Air Force One”. Ato janë aq të mëdha, saqë mund të ofronin ushqim për afro 100 njerëz njëkohësisht.

A ka kamera në bordin e “Air Force One” ?– Duhet të kthehemi në vitin 1959, kur për herë të parë avionit iu instaluan kamera në rrotat e lëvizshme të tij. Ato ishin aq të dukshme, saqë kodet e tyre mund të shquheshin nga rreth 9 km larg. Kjo u bë e mundur nga Sekretari i Shtetit, Allen Dulles, emrin e të cilit do ta merrte më pas zona aeroportuale e Ëashington D.C.

Sa telefona gjenden në bordin e “Air Force One”? – E sigurtë është se janë më shumë sesa një. Aktualisht ekzistojnë 85 telefona të disponueshëm në avion. Shumë prej tyre mund të përdoren njëkohësisht.

Cili prej presidentëve i pëlqente karamelet në bord? – Presidenti Reagan ishte tejet i fiksuar pas karameleve të vogla të ëmbla, gjatë të gjithë periudhës së tij në detyrë. Ai kërkoi që në bordin e “Air Force One” të kishte gjithnjë një shportë karamelesh “Jelly Beans”.

Cili ishte presidenti i parë që “kontrabandoi” birrat “Coors” në “Air Force One”? – Na ishte një herë një periudhë kur ju nuk mund të blinit birra “Coors” në shumicën e shteteve lindore. Të paktën nëse nuk ishit president i Shteteve të Bashkuara të Amerikës. Presidenti Gerald Ford u sigurua enkas që të mund të kishte pijen e tij të preferuar kurdoherë që ishte në “Air Force One”, duke detyruar pjesëtarët e ekipit të tij ta “kontrabandonin” atë në bordin e anijes. Kujdesi i tij për të mos u kuptuar, gjithsesi ishte më i fshehtë sesa ai i pasardhësit të tij, Richard Nixon.

“Air Force One”, një zonë “Broçoli-Free” – Ish-presidenti George HË Bush ishte ekstremisht kundër brokolit, ndoshta edhe më shumë kundërshtues sesa ishte ndaj “mosvënies së taksave të reja”. Ai u sigurua enkas që të bënte “të paligjshme” futjen e brokolit në bordin e “Air Force One” gjatë presidencës së tij. E ndoshta ka pasur të drejtë, ku i durohet era brokolit?

I pakapshëm nga radarët – Kur njerëzit e përshkruajnë “Air Force One” si një “Shtëpi e Bardhë në fluturim”, kjo vjen për shkak se avioni është si një tank. Ai është rezistent ndaj një sulmi bërthamor, i aftë t’iu ikë gjurmimit të radarëve, e sigurisht edhe i pagjurmueshëm përgjatë fluturimit të tij.

Përgatitjet në rast sulmi terrorist – Në rast të një sulmi terrorist, “Air Force One” ofron të gjithë mbrojtjen e nevojshme për presidentin dhe ekipin e tij.

11 Shtatori i 2001-shit – Sigurisht një ditë e trazuar për të gjithë vendin. Shumë pyetje u ngritën mbi “Air Force One”, por ai mund të konsiderohet si një bunker i lëvizshëm.

Sa persona mund të ngjiten në bordin e “Air Force One”? – Deri në 70 persona mund të udhëtojnë njëkohësisht në momentin e ngritjes së tij për fluturim. Duke ditur se ai i ka të gjitha komoditetet e nevojshme, përfshi kuzhinat e ‘spitalin’, atëherë ai mund të mbajë ndoshta edhe 100 persona.

A ka “Air Force One” një mjek në bord? – Ky është një bast i fituar. “Air Force One” nuk ka vetëm një minispital në bord, por edhe një doktor në gatishmëri të plotë për të menaxhuar çdo situatë.

A ka përparësi “Air Force One” në një aeroport me trafik të rënduar? – Edhe pse “Air Force One” zakonisht i kryen udhëtimet nga aeroporte normale, tregtare, ai trajtohet shumë herë më mirë sesa avionët ku mund të ngjitemi ne, njerëzit e thjeshtë.

Hapësira ajrore përreth aeroportit bllokohet disa minuta përpara se “B747” të mbërrijë, e deri në disa minuta pas uljes së tij. Kurdoherë që të dëgjoni se presidenti i SHBA-ve do të udhëtojë drejt aeroportit të qytetit tuaj, sigurohuni të mos e lini datën e udhëtimit në të njëjtën ditë.

Barra për taksapaguesit – Kostot e mirëmbajtjes së “Air Force One” janë tejet të larta. Presidentit mund t’i kushtojë ndoshta më shumë se 250 mijë dollarë një udhëtim i shkurtër brenda Amerikës. Vetëm prodhimi i “Air Force One” ka kushtuar mbi një gjysmëmiliardi dollarë, nga të cilat 140 milionë dollarë janë paguar nga Forcat Ajrore të Shteteve të Bashkuara.

Pse Izraeli ka ushtrinë më të përparuar teknologjikisht në botë ?

Në vitin 1950, vetëm dy vjet pasi u themelua shteti i Izraeli, delegacioni i parë tregtar i vendit u nis për në Amerikën e Jugut.

Izraeli kishte nevojë për partnerë tregtarë. Ndryshe nga kundërshtarët e saj arabë, Izraeli nuk kishte burime natyrore për të financuar ekonominë e saj. Nuk kishte naftë apo minerale. Asgjë.

Izraelitët po përpiqeshin të shesin portokaj, majat e stufës me vajguri dhe dhëmbët e rremë. Për vendet si Argjentina, e cila e rrit portokallin e vet dhe ishte e lidhur me rrjetin elektrik, produktet ishin mjaft të padobishme.

Është e vështirë të imagjinohet se kjo është ajo që eksportonin izraelitët 67 vjet më parë. Sot, Izraeli është një superfuqi e teknologjisë së lartë dhe një nga eksportuesit kryesorë të armëve në botë me rreth 6.5 miliard dollarë në shitjet vjetore të armëve.

Që nga viti 1985, për shembull, Izraeli është eksportuesi më i madh në botë i dronëve, përgjegjës për rreth 60 për qind të tregut global, të ndjekur nga SHBA, pjesa e tregut e të cilave është nën 25 për qind. Klientët e saj janë kudo – Rusia, Koreja e Jugut, Australia, Franca, Gjermania dhe Brazili.

Në vitin 2010, pesë vende të NATO-s fluturonin me avionë izraelitë në Afganistan. Si ndodhi kjo? Si e bëri Izraeli, një shtet me 70 vite, të bëhet një superfuqi me një nga ushtritë më të avancuara teknologjikisht në botë që po ndryshon mënyrën se si luftohen luftërat moderne?

Përgjigja është një kombinim i një numri karakteristikash kombëtare unike për Izraelin.

Së pari, pavarësisht nga madhësia e vogël e Izraelit, rreth 4.5 për qind e GDP-së së saj harxhohet për kërkime dhe zhvillim, pothuajse dyfishi i mesatares së Organizatës për Bashkëpunim Ekonomik dhe Zhvillim. Nga kjo shumë, rreth 30 për qind shkon tek produktet me karakter ushtarak. Për krahasim, vetëm 2 për qind e R & D gjermane dhe 17 për qind e R & D e SHBA është për ushtrinë.

Një tjetër kontribut i madh është kultura e inovacionit dhe kreativitetit në Izrael. Izraelitët janë më të gatshëm të marrin rreziqe sesa kombet e tjera. Ata e marrin këtë nga shërbimi i tyre i detyrueshëm ushtarak, gjatë të cilit ata janë ngarkuar, në një moshë të re, për të kryer misione shpesh me pasoja vdekjeprurëse.

Ndërsa 19-vjeçarët izraelitë nisin operacione prapa linjave të armikut, homologët e tyre perëndimorë mund të gjenden në sigurinë e konvikteve të tyre në kolegj.

Së fundmi, Izraeli ka qenë në një gjendje të vazhdueshme konflikti që nga fillimi i tij, duke luftuar një luftë pothuajse çdo dekadë. Ky realitet, të kesh shpatullat tuaja kundër murit, mpreh mendjen. Ajo i detyron izraelitët të jenë krijues dhe të dalin me rrugë me armë inovative për të mbijetuar.

Ky është historia e Izraelit …

Patrullat e kufijve robotikë
Guardium është pjesë e një kategorie të re të armëve robotike të njohur si Automjete pa pilot ose UGV. Izraeli është vendi i parë në botë që ka përdorur këto robota për të zëvendësuar ushtarët në misionet si patrullat kufitare.

Tashmë, Guardium UGVs janë vendosur përgjatë kufirit të Izraelit me Sirinë në veri dhe me Rripin e Gazës në jug, shkruan Teleshkronja Post.

Guardium është i bazuar në një automjet të ngjashëm me Tomcar dhe i pajisur me një gamë të sensorëve, kamerave dhe armëve. Ajo mund të drejtohet nga një ushtar i ulur në një qendër komandimi milje larg ose të marrë një rrugë të paracaktuar për patrullimin e saj, duke e bërë atë plotësisht autonome.

Përdorimi në rritje i robotëve nga Forcat e Mbrojtjes të Izraelit është pjesë e një strategjie më të madhe për të minimizuar rrezikun ndaj ushtarëve kur është e mundur. Përveç kësaj, ushtarët kërkojnë pushime, ushqim dhe ujë. E gjitha që i nevojitet robotit Guardium është një rezervuar i plotë me gaz. UGV të tjerë në përdorim nga IDF përfshijnë Segev, i cili bazohet në një kamion kamionë Ford F-350.

Duke u përballur me terroristët që përdorin tunelet për të depërtuar në Izrael nga vende të tilla si Rripin e Gazës, Izraeli po mbështet gjithashtu mbi UGV-të si gjarpërinjtë robotikë që të rrëshqasin në kalimet nëntokësore dhe selinë e armikut. Robotët pastaj do të përshkruajnë strukturat, duke u dhënë ushtarëve një pamje të saktë të një zone beteje përpara se të sulmohet vendi.

E njëjta gjë ndodh edhe në det. Kontraktori i mbrojtjes izraelite Rafael ka zhvilluar një anije patrullimi pa pilot të quajtur Mbrojtësi i cili po përdoret nga Izraeli për të mbrojtur portet e saj strategjike dhe për të patrulluar bregdetin e gjatë Mesdheut.

Programi anti-raketash Arrow

Në vitin 2000, forca ajrore izraelite mori bërthamën e saj të parë operative Arrow, duke e bërë Izraelin vendin e parë në botë me një sistem operacional që mund të shfaroste raketat armike hyrëse.

Ideja për të krijuar Shigjetën u lind në mesin e viteve 1980, pasi Presidenti i SHBA Ronald Reagan hodhi poshtë planin e Luftës së Yjeve dhe kërkoi nga aleatët e Amerikës të partnerizonte në zhvillimin e sistemeve që mund të mbronin vendin nga raketat bërthamore sovjetike.

Shigjeta ishte një ide revolucionare. Për shkak të madhësisë së vogël të Izraelit dhe mungesës së territorit, të gjitha raketat balistike të shpërndara në rajon – nga Siria, Iraku dhe Irani – mund të arrijnë diku brenda vendit dhe përbëjnë një kërcënim strategjik dhe ndoshta edhe ekzistencial. Zhvilluesit izraelitë argumentuan se kishte nevojë për një sistem që mund të shfaroste raketat armike mbi vendet fqinjë dhe të siguronte mbrojtje të përgjithshme për hebrenjtë.

Programi pati ulje dhe ngritje, por mori një shtysë të madhe në financimin pas Luftës së Parë të Gjirit në vitin 1991, kur Saddam Husseini futi 39 raketa Scud në Izrael, duke paralizuar vendin dhe duke detyruar miliona izraelitë të fshehen në strehimore të bombave me maska ​​të gazit.

Shigjeta ishte vetëm fillimi. Sot, Izraeli ka Arrow, i financuar pjesërisht nga Shtetet e Bashkuara, për të kapur raketat balistike me rreze të gjatë, Slingin e Davidit për të kapur raketa me rreze të mesme dhe raketa të lundrimit, si dhe Hekuri i Djegës, i cili ka kapur qindra Raketat Katyusha lëshuan nga Rripin e Gazës në vitet e fundit.

Izraeli është i vetmi vend në botë që ka përdorur sistemet e mbrojtjes nga raketat në kohë lufte. Këto sisteme bëjnë më shumë se vetëm shpëtimin e jetës. Ata gjithashtu i japin udhëheqjes së vendit “manovrueshmërinë diplomatike”, mundësinë për të menduar dhe strategizuar përpara hakmarrjes kundër sulmeve me raketa.

Ndërkohë që vendet e tjera kanë investuar edhe në mbrojtjen kundër raketave, askush nuk ka krijuar një arkitekturë shumë-shtresore si Izraeli.

Mini satelitë spiunë

Në vitin 1988, Izraeli lansoj satelitin e tij të parë spiun në hapësirë, duke fituar anëtarësim në klubin ekskluziv të vetëm tetë vendeve me aftësi të pavarura për lëshimin e satelitit.

Që nga fillimi, ka pasur ata që dyshuan se Izraeli ishte i aftë të zhvillonte, ndërtonte dhe lançonte satelitin e vet, por në afro 30 vjet që nga ajo ditë, ajo është rritur në një superfuqi satelitore, që tani operon tetë satelitë spiunë të ndryshëm në hapësirë.

Kjo është një aftësi kritike duke pasur parasysh kërcënimet që përballet Izraeli nga vendet si Irani, të cilat ende dyshohen se po planifikonin një ditë për të ndërtuar një armë bërthamore.

Izraeli është larguar nga ndërtimi i satelitëve të mëdhenj dhe në vend të tyre ata po ndërtojnë ato që njihen si “mini satelitë”, të cilët peshojnë rreth 300 kilogramë në krahasim me satelitët 25 tonë të Amerikës.

Sateliti spiun i Izraelit është i ndarë në dy kategori.

Shumica e satelitëve të Izraelit vijnë me kamera të avancuara me rezolucion të lartë si Ofek-9, të nisur në 2010, të cilat mund të dallojnë objekte të vogla deri në 50 centimetra nga qindra kilometra larg.

Kategoria tjetër e satelitëve të Izraelit njihen si TecSar. Këto satelitë përdorin një sensor hapjeje sintetike, në thelb një sistem radari që mund të krijojë imazhe me rezolucion të lartë pothuajse në të njëjtën cilësi si një kamerë e rregullt.

Avantazhi që kjo teknologji i ofron Izraelit është e jashtëzakonshme. Një aparat fotografik nuk mund të shohë përmes reve ose mjegullës, por radarët mund të punojnë në të gjitha kushtet e motit dhe mund të shohin edhe përmes rrjetave. Çfarë do të thotë kjo është se Izraeli ka aftësinë për të gjetur armiqtë e saj dhe për të mbledhur informacion në të gjitha kohët e ditës dhe përmes shiut, mjegullës apo reve.

Suksesi i Izraelit në zhvillimin e satelitëve të artit ka kapur vëmendjen e botës. Në vitin 2005, francezët hynë në një partneritet strategjik me një kompani izraelite për të zhvilluar një satelit dhe në 2012, Italia urdhëroi një satelit zbulues, duke paguar 182 milionë dollarë. Singapori dhe India gjithashtu thuhet se blejnë satelitë izraelitë gjatë viteve.

Dronët

Ajo është përmendur në Izrael si “dronë që mund të arrijë Iranin”. Heron TP është makina ajrore më e madhe ajrore e Izraelit me një krah me krahë prej 26 metrash, njësoj si një avion Boeing 737. Ajo mund të qëndrojë në ajër për 24 orë dhe të mbajë një ngarkesë 1 ton.

Ndërsa Izraeli nuk e pranon haptazi atë, TP Heron besohet të jetë gjithashtu në gjendje të lëshojë raketa ajrore në sipërfaqe.

Izraeli ishte vendi i parë në botë për të operuar avionë në operacione luftarake. Përdorimi i saj i parë i drones ishte në vitin 1969, kur Forcat Mbrojtëse të Izraelit fluturuan me avionë lodrash me kamera ngjitur në barkat e tyre përgjatë kanalit të Suezit për të spiunuar në Egjipt. Në vitin 1982, fluturonte në Liban, ku ai luajti rolin kryesor në gjetjen dhe neutralizimin e sistemeve antiraketore siriane.

Ky operacion kapi vëmendjen e botës, dhe në vitin 1986, Izraeli furnizoi Marinën e SHBA me avionët e saj të parë, të njohur si Pioneer. Disa vjet më vonë, një Pioneer bëri histori kur fluturoi mbi një grup ushtarësh irakianë gjatë Luftës së Parë të Gjirit. Ushtarët panë avionin, hoqën pantallonat e bardha të tyre dhe i tundnin në ajër. Ishte hera e parë në histori që një njësi ushtarake kishte dorëzuar në një robot.

Dronet e Izraelit kanë revolucionarizuar fushën e betejës moderne. Ata kushtojnë një pjesë të një avioni luftarak me njerëz – ca pak pak dollarë – dhe marrin pjesë sot në çdo operacion të kryer nga Forcat Mbrojtëse të Izraelit.

Dronët u japin ushtarëve mundësinë për të marrë vendime të llogaritura para se të pushtojnë territorin ose të sulmojnë bazat e armikut.

Përpara se Izraeli të bombardojë një ndërtesë në Rripin e Gazës, për shembull, ai gjithmonë ka një avion në ajër për të siguruar që civilët nuk janë brenda. Ata thuhet se fluturojnë pothuajse çdo ditë mbi Libanin, duke ndjekur luftëtarët për Hezbollahun, që besohet të ketë rreth 130,000 raketa të afta për të goditur Izraelin.

Tanku i lartë sekret

Deri më sot, rezervati Merkava është një nga projektet më të fshehta të Izraelit. Thuhet të jetë një tanket më vdekjeprurëse dhe të mbrojtura në botë dhe ndërtimi i saj filloi nga nevoja e pastër – Mbretëria e Bashkuar dhe vendet e tjera refuzuan të shesin tanke të Izraelit. Pra, në vitet 1970, filloi të ndërtonte të vetat, transmeton Teleshkronja Post.

Modeli më i ri – i njohur si Merkava Mk-4 – është më mbresëlënës. Mund të arrijë shpejtësi prej 40 mph dhe të vijë me një kuti të re forca të blinduara modulare, që do të thotë se rezervuari mund të jetë i pajisur me armatimin që i nevojitet bazuar në misionin specifik në të cilin po shkon.

Një zonë, për shembull, e njohur të jetë e mbushur me skuadra raketore anti-tank, kërkon forca të blinduara të rënda, ndërsa një operacion pa kërcënimin e raketave anti-tank do të thotë më pak. Kjo gjithashtu lejon ekipet tank për të zëvendësuar copat e dëmtuara të armaturës në fushën e betejës pa pasur nevojë të sjellin rezervuarin e plotë në një dyqan riparimi brenda Izraelit.

Në 2012, Merkava iu nënshtrua ndryshimit të saj më të madh kur një sistem i ri – i quajtur trofe – u instalua në tank. Trofeja është një sistem i mbrojtjes aktive, në thelb një sistem mbrojtës personal i raketave për një tank individual.

Trofeu përdor një radar miniaturë për të zbuluar raketat anti-tank në hyrje dhe pastaj një re të kundërmasave – kryesisht fishekëve metalikë – për t’i kapur ato. Radari gjithashtu ndërfaqet me sistemin e menaxhimit të betejës së tankeve.

Kjo do të thotë që sapo zbulohet një raketë, koordinatat e skuadrës së armikut që fiktojnë raketën menjëherë arrihen, duke lejuar tankin të hakmerret shpejt dhe me saktësi./TeleshkronjaPost/

Njerëzimi feston 50-vjetorin e zbritjes për herë të parë në hënë

Arritja dhe zbritja në hënë në vitin 1969 ishte një arritje e pashembullt – një moment historik në historinë mbarënjerëzore.

Si ndodhi? Dekada të zhvillimit të pamëshirshëm shkencor, si dhe astronautë të guximshëm të cilët ishin të vendosur për të eksploruar të panjohurën, bënë të pamunduren të mundur.

Por ka më shumë. Teknologjitë që janë të zakonshme sot dolën nga kërkimi hapësinor Apollo, shkruan Teleshkronja Post.

Skanimet CAT, mikroçipet kompjuterike, pajisjet LAN dhe televizioni satelitor janë vetëm disa. Njohuria shkencore e fituar nga programet e NASA-s rrit cilësinë e jetës sot.

Dhe eksplorimi i hapësirës nxiti bashkëpunimin midis vendeve. Nga nënshkrimi i Traktatit të Hapësirës së Jashtme në vitin 1967 në menaxhimin e Stacionit Ndërkombëtar Hapësinor të 21-të, shkenca hapësinore mbështetet në talentet dhe bashkëpunimin global.

50 vjetori i zbritjes në hënës së pari [poster]

Kuiz: A mund t’i përgjigjeni pyetjeve më të vështira për nënshtetësinë amerikane ?

Mijëra njerëz u bën qytetarë amerikanë në Ditën e Pavarësisë së Shteteve të Bashkuara të Amerikës. Por së pari ata duhej të kalonin një test shtetësie.

Nëse doni shtetësinë tuaj amerikane në linjë, a mund t’i përgjigjeni pyetjes në vijim?. Sepse, sipas një studimi të vitit 2011, kjo është më e vështira e 100 pyetjeve të mundshme të bëra në testin e shtetësisë së Shteteve të Bashkuara.

Këto janë 10 pyetjet, provoni dijen tuaj :

  1. Sa amandamentet ka Kushtetuta e Amerikës ?

A) 14, B) 21, C) 25, D) 27.

Në javët rreth 4 korrikut, mijëra njerëz u mblodhën në gjykata, në parqe dhe stadiume nga Tucson në Pawtucket, R.I., në Hagatna, Guam, për t’u betuar si qytetarë amerikanë në ceremonitë e Ditës së Pavarësisë.

Para se të bëjnë betimin e besnikërisë, megjithatë, qytetarët e mundshëm duhet të kalojnë një ekzaminim të qytetarëve, duke mbuluar historinë, parimet dhe sistemin e qeverisjes së Amerikës. Për testin, një oficer i Shtetësisë së Shtetësisë dhe Emigracionit përzgjedh rastësisht një sërë 10 pyetjesh nga një listë prej 100 dhe i lexon në gjuhën angleze aplikantit, i cili duhet të përgjigjet verbalisht të paktën gjashtë saktë.

Disa, si “Emri i presidentit” ose “Cili është kryeqyteti i SHBA?” janë më të lehta se të tjerët, duke ngritur shqetësime rreth faktit nëse të gjithë aplikantët kanë të njëjtin goditje në momentin e kalimit.

Këtu po provojmë për pyetjet që vëzhguesit vullnetarë më shpesh flubbed, me një përjashtim: Ne kemi lënë jashtë një – “Emëroni përfaqësuesin tuaj amerikan” – sepse përgjigja e saktë varet nga ku jetoni.

Dhe, për këtë kuiz online të punojmë, ne i kemi konvertuar ato në format me zgjedhje të shumëfishta. Lexoni me kujdes pyetjet dhe fat të mirë.

2.Cila nga këto është diçka për të cilën Benjamin Franklin është i njohur?

A) Ai ishte personi i parë që nënshkroi Kushtetutën, B) zbuloi energji elektrike, C) Ishte gjenerali i parë i postmasterit të vendit, D) ai ishte presidenti i dytë i vendit.

3. Kush ishte President i Amerikës gjatë Luftës së Parë Botërore?

A) Woodrow Wilson, B) Warren Harding, C) Calvin Coolidge, D) Franklin D. Roosevelt

4.Cila deklaratë saktësisht përshkruan “sundimin e ligjit”?

A) Ligji është ajo që thotë Presidenti, B) Njerëzit që zbatojnë ligjet nuk duhet t’i ndjekin ato, C) Askush nuk është mbi ligjin, D) Gjykatësit mund të rishkruajnë ligjet me të cilat nuk pajtohen.

5. Sipas Kushtetutës, cilat prej këtyre kompetencave nuk i përkasin qeverisë federale?

A) Ratifikimi i ndryshimeve në Kushtetutë, B) Paratë e shtypura, C) Deklarimi i luftës, D) Traktatet me fuqi të huaja.

6. Amerika zgjedhë një senator amerikan për sa vjet?

A) Katër vjet, B) Gjashtë vjet, C) Tetë vjet, D) Dymbëdhjetë vjet.

7. Kush është Shefi i Drejtësisë i Shteteve të Bashkuara tani?

A) John G. Roberts Jr., B) Ruth Bader Ginsburg, C) William P. Barr, D) Brett M. Kavanaugh.

8. Dhoma e Përfaqësuesve ka sa anëtarë të votimit?
A) 100, B) 435, C) 535, D) 538

9. Gazetat federale mbështetën miratimin e Kushtetutës së SHBA. Cili nga këta burra nuk ishte një nga autorët?

A) James Madison, B) Alexander Hamilton, C) John Jay, D) John Adams.

10. Kur u shkrua Kushtetuta e ShBA-së ?

A) Viti 1492, B) Viti 1776, C) Viti 1787, D) Viti 1865.

Përgjigjet e 10 pyetjeve:

  1. D, 2. C, 3. A, 4. C, 5. A, 6. B, 7. A, 8. B, 9. D, 10. C.

Për qytetarët e ardhshëm, një pyetje e vështirë mund të bëjë të gjitha ndryshimet.

Dr. Winke tha se studimi i saj zbuloi se dallimi në mes të rezultatit dështues prej pesë dhe një vlerësimi kalimtar prej gjashtë mund të ketë më shumë të bëjë me zgjedhjen e pyetjeve sesa me njohjen e përgjigjeve.

Në studimin e vitit 2011, pothuajse të gjithë testuesit e dinin pse flamuri amerikan ka 50 yje, por më pak se një në 10 e dinte datën kur u shkrua Kushtetuta, dhe vetëm një në 8 mund të emërojë një nga shkrimtarët e gazetave federaliste .

Emigrantët që aplikojnë për shtetësi i janë dhënë vetëm dy shanse për të kaluar testin para se ata duhet të rifillojnë procesin e aplikimit nga zeroja – dhe të paguajnë tarifën e regjistrimit së paku $ 640 përsëri. Nëse ata dështojnë në intervistën e tyre të parë, ata duhet të rifitojnë provimin e qytetarit në një intervistë tjetër ndërmjet 60 dhe 90 ditëve më vonë./TeleshkronjaPost/

Dita Bobi Bonilla: New York Mets paguan lojtarin e bejsbollit në pension çdo vit nga 1.2 milion dollarë deri në vitin 2035

Në Amerikë, këtë javë mund të jetë gati përgatitja për festën e 4 korrikut, por sot ka një festë jozyrtare që ka shumë tifozë të bejzbollit që flasin – “Dita e Bobby Bonilla”.

Kjo për shkak se më 1 korrik çdo vit që nga viti 2011, New York Mets dërgon një pagesë prej pothuajse 1 milion funte tek Bonilla, një ish-lojtar 56 vjeçar për ekipin e Baseball të Major League, edhe pse ai nuk ka luajtur për ekipin këtë shekull.

Dhe goditjet vazhdojnë të vijnë për Mets – ata duhet të mbajnë pagesat deri në 2035 me tifozët e bejsbollit në mediat sociale duke marrë kënaqësi të madhe në kujtimin e marrëveshjes me emrin e Bonilla që janë cicëruar me dhjetëra mijëra herë të hënën në Twitter.

Bonilla, dikur një nga lojtarët më të paguar të MLB, është duke përfituar nga një marrëveshje që u nënshkrua përsëri në vitin 2000, shkruan BBC News, përcjellë teleshkronja.

Si pjesë e një marrëveshje për lirimin e tij nga kontrata e tij, Mets arritën një marrëveshje për të shtyrë një pagesë prej $ 5m (£ 4.7m) deri në 2011, në këmbim të një norme vjetore prej tetë përqindësh.

Deri tani, Bonilla është paguar 8.9 milion dollarë në shtatë këste dhe deri në kohën kur marrëveshja është e plotë në 16 vjet ai do të ketë mbledhur gjithsej 29.8 milion dollarë. Pagesa e tij vjetore është edhe më e lartë se paga vjetore e disa lojtarëve aktual të Mets.

1 korriku 2019 është një datë me rëndësi për disa tifozë të sporteve në këtë anë të Atlantikut. Kjo për shkak se është data e fillimit të kontratës gjashtë-vjeçare të David Moyes, si menaxheri i Manchester United do të kishte skaduar zyrtarisht./teleshkronjasport/

Rënie e numrit të vizitorëve nga Kosova në Shqipëri

Turizëm:Gjatë muajit maj Shqipërinë e vizutuan rreth 401 mijë të huaj, sipas të dhënave të INSTAT. Në raport me një viti më parë, rritja e hyrjeve të të huajve ishte minimale, prej vetëm 1.7%, ndryshe nga zgjerimi dyshifror i muajve të mëparshëm.

Efektin kryesor e ka dhënë rënia e turistëve nga Kosova, të cilët për shkak të muajit të Ramazanit nuk kanë udhëtuar gjatë muajit maj. Hyrjet e shtetasve nga Kosova në maj ranë me gati 19% në raport me të njëjtën periudhë të një viti më parë.

Efekti i dytë lidhet me krizën politike, teksa protestat e majit që u shfaqën edhe në televizionet e huaja kanë stepur turistët, sidomos ata të vendeve fqinjë, që vijnë kryesisht me rrugë tokësore. Turistët nga vendi fqinjë Maqedonia, që përbëjnë të dytët në numër pas atyre të Kosovës ranë me 8.3% në maj. Edhe nga mali i Zi ka pasur gati 10% më pak hyrje.

Në tkurrje ishin dhe polakët, me rënie gati 13% në raport me majin e kaluar, një efekt jo vetëm i krizës politike por dhe problemeve që ka Shqipëria me shërbimet, infrastrukturën etj. Rënia e polakëve ishte lajmëruar dhe më parë nga operatorët turistikë, për shkak se agjencitë kishin ulur numrin e charterave. Rrahman Kasa, kryetar i Unionit Turistik Shqiptar dhe Menaxher i Happy Tours, kishte pohuar më herët për Monitor se më pak rezervime ka konfirmuar Tui nga Polonia si dhe vendet nordike, por që ishin zëvëndësuar nga një kompani zvicerane, por edhe disa kompani të vogla hungareze dhe ukrainase që do të balancojnë pjesën e munguar.

Rritjen më të lartë në maj e shënuan shtetasit e huaj nga Italia (+12.2%), Zvicra (26%), Spanja (15%).

Statistikat

Sipas INSTAT, Hyrjet e shtetasve shqiptarë dhe të huaj në territorin shqiptar, në muajin Maj 2019, janë 829.164.

Krahasuar me Maj 2018, ky tregues rezulton me rritje 5,0 %. Në Maj 2019, hyrjet e shtetasve të huaj në vend janë 401.531. Krahasuar me Maj 2018, ky numër është rritur me 1,7 %.

Numri i shtetasve të huaj të hyrë në vendin tonë, në pesëmujorin e parë 2019 është 1.506.618, duke u rritur me 5,8%, në krahasim me të njëjtën periudhë të vitit 2018. Në Maj 2019, ndër vendet që kanë hyrjet më të larta të shtetasve në Shqipëri, Zvicra ka pasur rritjen më të madhe me 25,9 %, ndërsa uljen më të ndjeshme e ka pasur Kosova me 18,7 %.

Në pesëmujorin e parë 2019, ndër vendet që kanë hyrjet më të larta të shtetasve në Shqipëri, Zvicra ka pasur rritjen më të madhe me 28,4 % ndërsa uljen më të ndjeshme e ka pasur Kosova me 9,1 %.

Daljet e shtetasve shqiptarë dhe të huaj nga vendi, gjatë muajit Maj 2019, janë 880.689 duke shënuar një rritje me 4,9 %, krahasuar me të njëjtën periudhë të një viti më parë. Daljet e shtetasve shqiptarë nga territori i Shqipërisë, gjatë muajit Maj 2019, janë 477.282. Krahasuar me Maj 2018, ky numër është rritur 13,1 %. Daljet e shtetasve të huaj nga territori i Shqipërisë gjatë muajit Maj 2019, janë 403.407. Krahasuar me Maj 2018, ky numër është ulur 3,3 %.

Numri i shtetasve shqiptarë të dalë nga territori i vendit tonë në pesëmujorin e parë 2019, është 2196.873 duke u rritur 10,7 %, krahasuar me të njëjtën periudhë të një viti më parë./ Marrë tek: RTK Live/

Studimi thotë se hëna po tkurret dhe ka dridhje

Hëna po ngushtohet ngadalë me kalimin e kohës, gjë që shkakton rrudha në koren e saj dhe lëkundet, sipas fotografive të kapura nga Orbiter Lunar Reconnaissance Orbita e NASA-s.

Ndryshe nga Toka, hëna nuk ka pllaka tektonike. Në vend të kësaj, ndërsa brendësia e hënës është ftohur gjatë disa qindra milion viteve të fundit, ajo ka shkaktuar rrudhjen e sipërfaqes ndërsa zvogëlohet.

Ndryshe nga lëkura fleksibël e një rrushi të terur kur zvogëlohet, korja e brishtë e hënës prishet. Kjo krijon shkallë shkallë shkëmbinjtë quajtur defekte shtytje si pjesë e kores është shtyrë lart dhe mbi një tjetër pjesë të ngushtë të kores.

Tani ka mijëra shkëmbinj të shpërndarë nëpër sipërfaqen e hënës, mesatarisht disa kilometra të gjatë dhe dhjetëra metra të larta. Orbita ka marrë fotografitë më shumë se 3.500 prej tyre që nga viti 2009. Në vitin 1972, astronautët Apollo 17 Eugene Cernan dhe Harrison Schmitt kishin për të ngjitur një nga këto shkëmbinjtë, nga skarpi i Lee-Lincoln, duke lëvizje zig-zage mbi të.

Harrison Schmitt grumbullon mostrat e dheut hënor gjatë aktivitetit të parë Apollo 17.

Sot hëna është 50 metra më “e dobët” për shkak të këtij procesi. Dhe ndërsa zvogëlohet, hëna prodhon në mënyrë aktive lëkundje apo dridhje gjatë procesit. Hulumtuesit rishpallën të dhënat sizmike që kishin nga hëna për t’u krahasuar me imazhet e mbledhura nga orbita.

Të dhënat nga sizmometrat e vendosura në hënë gjatë Misioneve Apollo 11, 12, 14, 15 dhe 16 zbuluan 28 dridhje apo lëkundje të regjistruara midis 1969 dhe 1977. Hulumtuesit e krahasuan vendndodhjen e epiqendres për ato tërmete. Të paktën tetë nga tërmetet ndodhën për shkak të aktivitetit. Kjo përjashton mundësinë e ndikimeve asteroide ose zhurmave nga brendësia e hënës.

Kjo do të thotë se sizmometrat Apollo regjistruan ngushtimin e hënës, thanë hulumtuesit. Studimi i të dhënave sizmologjike të Apollo dhe analiza e më shumë se 12,000 fotografive të orbites u botuan të hënën në revistën Nature Geoscience.

“Është me të vërtetë e mrekullueshme të shihet se si të dhënat nga gati 50 vjet më parë dhe nga misioni janë kombinuar për të çuar përpara kuptimin tonë të hënës duke sugjeruar se ku do të shkojnë misionet e ardhshme në studimin e proceseve të brendshme të hënës”, tha John Keller në një deklaratë, autor studimi dhe shkencëtari i projektit Lunar Reconnaissance Orbiter në Qendrën e Fluturimit Hapësinor Goddard të NASA-s.

Hulumtuesit besojnë se tërmetet po ndodhin ende në hënë, që do të thotë se ndryshon në mënyrë aktive.

“Analiza jonë jep provat e para që këto defekte janë akoma aktive dhe ka gjasa të prodhojnë zvogëlimin dhe lëkundjet pasi hëna vazhdon gradualisht të qetësohet dhe tkurret”, tha Thomas Watters, shkencëtar i lartë në Qendrën për Tokën dhe Studimet Planetare në Hapësirën Ajrore dhe Hapësinën Kombëtare Smithsonian Muze në Uashington.

“Disa prej këtyre tërmeteve mund të jenë mjaft të forta, rreth pesë të rikterit.”

Disa nga tërmetet ndodhën gjithashtu gjatë një pike në orbitën e hënës kur ishte larg nga Toka, duke treguar se batica e gravitetit të Tokës mund të kishte kontribuar në koren e hënës.

“Ju shpesh nuk merrni për të parë tektonikën aktive kudo, por Toka, prandaj është shumë emocionuese të mendoni se këto gabime mund të prodhojnë ende termete tjera”, tha Nicholas Schmerr në një deklaratë, autore studimi dhe asistent profesoreshë gjeologjike në Universitetin e Maryland. Schmerr krijoi algoritmin që ri-analizoj të dhënat Apollo.

Studiuesit vunë në dukje prova të tjera në orbiten e fotografive të rrëshqitjeve të dheut në fund të pjesës së ndritshme, duke sinjalizuar aktivitetin e fundit. Me kalimin e kohës, sipërfaqja e Hënës errësohet për shkak të motit dhe rrezatimit, kështu që njollat ​​e ndritshme janë zona ku aktiviteti i kohëve të fundit ka ekspozuar zonat në sipërfaqen hënore.

“Për mua, këto gjetje theksojnë se ne duhet të kthehemi në hënë,” tha Schmerr. “Ne kemi mësuar shumë nga misionet e Apollo, por ata me të vërtetë kanë dëmtuar sipërfaqen. Me një rrjet më të madh të sizmometërve modernë, ne mund të bëjmë hapa të mëdhenj në kuptimin tonë të gjeologjisë së hënës, gjë që siguron disa fruta shumë të larta premtuese për shkencën në një mision të ardhshëm në hënë “./TeleshkronjaPost/

Njësia K9: Trajnimi dhe mirëmbajtja e qenve të Policisë së Kosovës

Në Policinë e Kosovës përveq njësive dhe departamenteve të shumta ka edhe një njësi të veqant brenda saj dhe shumë e rëndësishme.

Bëhet fjalë për njesinë K9, e cila merret me trajnimi dhe mirëmbajtja e qenve të Policisë së Kosovës, njësi mjaftë e veqantë.

Kjo njësi ka rëndësi të veqant në zbulimin e gjërave të dyshimta gjatë operacioneve policore, shkruan Teleshkronja Post.

Një reportazh nga televizioni shtetëror, RTK, ku përveq informatave të shumta që jepen nga zyrtari i këtij njesiti, ata edhe demostrojnë disa aksione ku tregojnë aftësitë e kësaj njësije.

Ai tregon se si janë zbuluar shpeshë veprimtari të dyshimta dhe janë marrë aksione nga Policia e Kosovës me ndihmen e qenëve të trajnuar në këtë njesi.

Trajnimet për aftësimin e këtyre kafshëve u tha se zgjasin nga 3 deri në 6 muaj, varësisht se për cilat shkathtësi stërviten.

Dhe një tjetër kuriozitet interesant është se ai i cili e trajnon qenin, e merrë me vete në shtëpi, në mënyrë që të ketë lidhje të ngushtë dhe të jetë sa më i dëgjueshëm me pronarin.

Për më tepër ndiqni video reportazhin më poshtë për detaje të hollësishme nga vet zyrtarët policorë./TeleshkronjaPost/